6 soft skills met een steekvlameffect voor jouw carrière

Carrière maken, dat is niet enkel afhankelijk van hoe goed je eigenlijk bent in je vak. Jouw soft skills, jouw zachte vaardigheden, zijn zo mogelijk nog belangrijker om je carrière in een stroomversnelling te brengen. Deze 6 zachte vaardigheden geven alvast een steekvlameffect aan je loopbaan.

Sta op je strepen

Daarmee moet je je uiteraard niet als een dictator gaan gedragen. Wel moet je inzetten op assertiviteit. Dat betekent dat je zegt wat je denkt, maar ook dat je denkt wat je zegt. Zou je niet weten hoe je daar moet aan beginnen? Op YouTube vind je heel wat video’s die je op weg helpen om die assertiviteit op de werkvloer tot een realiteit te maken. Of volg misschien een cursus. Even Googelen en je bent op weg.

Laat van je horen

Onderzoek heeft uitgewezen dat diegene die bijvoorbeeld in een meeting of een presentatie het vaakst aan het woord is al snel wordt gezien als een leidersfiguur. Dat is op zich een gek idee. Het is immers niet zo dat de meest spraakzame persoon in de ruimte ook de facto de slimste persoon is in de ruimte. Toch kan het je iets leren. Namelijk om van muurbloempje te evolueren naar iemand die regelmatig van zich laat horen in het team. De kantoorbrulboeien zullen daar dan al weer snel overheen willen toeteren. Laat je daardoor echter niet uit je lood slaan. Zorg dat ook jij schittert.

Oefen je empathisch vermogen

Niet alleen je eigen wereld telt op de werkvloer. Ook die van je collega’s is minstens even belangrijk. Wanneer je je wat meer richt op de wereld rondom jou op de werkplek in plaats van enkel op jezelf, zal je ook meer en op een positievere manier worden opgemerkt. Schiet echter niet door door gelijk het manusje-van-alles te worden. Dat werkt immers contraproductief voor jouw carrière. Probeer een gezond evenwicht te vinden.

Leer beheerst communiceren

Een zeer sterk signaal voor promotie en vooruitgang in je carrière is wanneer je je beheerst en met kennis van zake gedraagt op de werkvloer. En dat in alle omstandigheden. Ook wanneer er bijvoorbeeld veel druk op de agenda’s en activiteiten zit, maar jij je desondanks steevast als een rots in de branding gedraagt.

Ga rigoureus om met je tijd

Timemanagement is essentieel om efficiënt en productief te zijn op de werkplek. Zoiets gaat ook snel opvallen op de werkplek. Bij jouw collega’s en bij jouw baas. Maak tijd voor de mensen rondom jou, maar verspil geen tijd. Wanneer je die mindset hanteert, gaan ze dat al snel aanvoelen en jou daarvoor nog meer respecteren.

Probleemoplossend vermogen

Je baas heeft je niet aangeworven om meer problemen te hebben. Wel om oplossingen te bedenken. Wanneer je daarin uitblinkt, dan ga je al snel als een bijzonder waardevol iemand gezien worden. En dat komt jouw carrière enkel maar ten goede.

Pascal Dewulf