Zo geef je je loopbaan een boost

Het is niet omdat je op je werk minder hoog van de toren blaast dan sommige van je collega’s dat je minder kansen zou hebben op een mooie carrière. Ook stilte kan een krachtige motor zijn om je loopbaan een boost te geven.

“Gatlikkers” en tafelspringers

In elk bedrijf zal je collega’s vinden die in alles en bij alles de eerste willen zijn. Je kent ze ongetwijfeld ook. Het gaat om de vlotte jongen in het pak die bij een meeting vlak bij de baas zit en om het meisje in haar altijd perfect zittende bloes, die op vragen kan antwoorden nog voor ze zijn gesteld.

Het gaat om de collega’s die het altijd eens zijn met de meningen van hun oversten en die hun opinies op de koop toe nog vaak herhalen. Het kan best zijn dat ze intelligent zijn en het beste met het bedrijf – en dus ook met jouw loon – voor hebben, maar toch kan het gedrag van deze “gatlikkers” of tafelspringers, zoals ze wel eens worden genoemd, behoorlijk irritant zijn.

En het is niet gezegd dat wie het meeste lawaai maakt in zijn of haar professionele leven ook het verst komt.

De kracht van luisteren en observeren

Je kan immers ook op een andere – en minder irritante – manier indruk maken bij je oversten. Bijvoorbeeld door te zwijgen, te luisteren en te observeren. Door af en toe heel rustig te zeggen dat je over een bepaald onderwerp eerst goed wil nadenken vooraleer er je mening over te geven.

Het zal in deze tijden, waarin alles snel moet gaan, misschien enige oefening vergen om dat geduld in te bouwen, maar het loont zeker de moeite. Want als je naar een meeting gaat met de bedoeling om in de eerste plaats te luisteren, zal je niet voortdurend zitten te denken aan wat je nog wil zeggen.

Vat alles samen en doe een voorstel

Door te luisteren en te observeren in de plaats van dadelijk als een haantje-de-voorste je mening te willen verkondigen, krijg je meer perspectief en een beter overzicht. Terwijl de anderen misschien dadelijk in een felle discussie treden, kan jij, door te zwijgen, neutraal blijven en uiteindelijk de verschillende meningen samenvatten.

Op school heb je ooit samenvattingen van teksten moeten maken. Nu kan je bewijzen dat zo’n samenvatting nuttig kan zijn voor het hele bedrijf. Weeg in die samenvatting pro’s en contra’s tegen elkaar af en distilleer er een voorstel uit met een nieuwe oplossing. Je zal zien dat je beredeneerde aanpak meer effect heeft dan die van de tafelspringers die overal als eerste hun mening over willen verkondigen, om toch maar te laten zien dat ze alles gesnapt hebben en niet te beroerd zijn om dadelijk initiatief te nemen. Luisteren om te begrijpen is een kunst, en als je die beheerst, heb je voor je carrière een krachtig wapen in handen.

Geert Degrande