Waarom je je job eigenlijk nooit langer dan 7 jaar zou mogen doen

Kan je je niet meer herinneren wanneer je eigenlijk bent gestart met de job die je vandaag doet?  Dan is de kans groot dat je aan de 7-year itch voorbij bent. Toch zal je vaak de eerste tekenen van slijt op je job rond dat zevende jaar ondervinden. Dit is waarom.

Je job is vaak je leven. Daar is in principe niets mis mee. Hij houdt je ook voor het grootste deel van je dag bezig. Een leuke job geeft structuur aan het dagelijks leven en zorgt voor sociale cohesie (je leert mensen kennen en hoort erbij). En je hebt die job uiteraard nodig om centjes te verdienen.

Saaie routine

Toch zijn er ook andere factoren die minstens even belangrijk zijn in je carrière. En dat is het feit dat je je helemaal lekker voelt in wat je professioneel doet. Dat het je kracht geeft, en dat je je blij en gemotiveerd voelt wanneer je op je werkplek aan de slag bent. Wanneer je daarentegen voelt dat je bent vervallen in een saaie routine en je niet meer de drive vindt om er echt voor te gaan, dan is het misschien tijd om even stil te staan met wat je doet. Mogelijk zit jij op dat moment immers wel ergens rond die 7-year itch.

Jeuk

Die  7-year itch is een begrip dat ook al in de psychologie werd bestudeerd. Het gaat ervan uit dat je geluk nadat je al 7 jaar ergens bent in geëngageerd, zal afnemen. De uitdrukking komt oorspronkelijk uit het toneelstuk The Seven Year Itch van George Axelrod.  Dat stuk werd pas echt  populair na de verfilming uit 1955 met Marilyn Monroe en Tom Ewell in de hoofdrol. Daar ging het vooral over relationele perikelen. Sindsdien is de term echter uitgebreid om cycli van ontevredenheid aan te duiden in allerlei domeinen: in je werk dus ook of wanneer je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht.

De cirkel is rond

De 7-year itch is weliswaar nooit wetenschappelijk hard gemaakt, maar er is nooit rook zonder vuur. Als mens, maar ook als professional, evolueer je immers. Iets waar je op een bepaald punt in je carrière helemaal happy mee was, kan na een aantal jaren de basis worden van je werkgeluk. Op dat moment ga je weer uitkijken naar nieuwe uitdagingen in je job. Niets blijft ooit bij hetzelfde. Misschien krijg je onderweg nieuwe interesses of creëer je een nieuwe visie op de dingen en op het leven. En plots blijkt die perfecte job dan niet meer helemaal perfect te zijn. Uiteraard moet je realistisch blijven. Welke job je ook ooit zal doen: een stukje routine zal er altijd mee gemoeid zijn. En ook niet alle dagen zullen even goed zijn. Ook zitten er al eens heuse baaldagen bij. Bottom line: alle dagen dezelfde job doen voor de rest van je dagen is vast en zeker een veilige keuze. Voel je het onderweg al eens kriebelen, dan moet je dat zeker niet negeren. Een eerste keer dat je dat mogelijk zal voelen is, geloof het of niet, ergens rond een periode van 7 jaar. De cirkel is rond: de 7-year itch heeft je te pakken.

Pascal Dewulf