Twee op de drie werknemers bereid tijdelijk elders te werken
03/11/2020
Twee op de drie Belgische werknemers is bereid tijdelijk ergens anders te werken door de coronacrisis. Dit blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta. Er zijn echter wel twee belangrijke voorwaarden aan verbonden: het perspectief om terug te kunnen keren naar de oorspronkelijke werkgever én het behoud van loon en arbeidsvoorwaarden.
Corona zet de arbeidswereld op zijn kop, zoveel is zeker. Sommige sectoren moeten de deuren sluiten en andere sectoren komen handen tekort. Uit de bevraging blijkt dat heel dat werknemers tijdelijk – enkele maanden tot enkele jaren – bij een ander bedrijf of organisatie aan de slag zouden willen gaan als dat nodig zou zijn. In de zorgsector bijvoorbeeld. Vooral personeel in de horeca, de communicatie- en eventsector en het toerisme is voor een tijdelijke uitwisseling te vinden.
Delen van werknemers
“Deze cijfers tonen het enorme potentieel van het delen van werknemers tussen bedrijven en sectoren. Het is een mogelijkheid waar vóór de coronacrisis nauwelijks iemand aan dacht”, legt Kathelijne Verboomen, Director Kenniscentrum Acerta Consult uit. “Werknemers bij bedrijven die in moeilijkheden komen, zouden aan de slag kunnen gaan bij andere bedrijven die juist nu extra mankracht nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld nieuwe producten maken of gewoon in een sector zitten waar de vraag door corona sterk gestegen is. Neem bijvoorbeeld de zorgsector: het potentieel is daar in deze tijden erg groot.”
Werkgevers iets minder enthousiast
Ook heel wat werkgevers staan open voor de mogelijkheid om werknemers voor bepaalde tijd uit te wisselen, zij het wel in minder groten getale. Zo’n 40% ziet dat zitten, zolang de praktische en administratieve drempels vooraf maar goed doorgesproken worden.
Als de nood het hoogst is
Het enthousiasme van de Belgische werknemers om tijdelijk naar een ander bedrijf over te stappen, is er vooral als zijn/haar job op het spel staat door financiële moeilijkheden of reorganisaties.
Maar financiële moeilijkheden of reorganisatie zijn niet de enige motivaties. 63% is bereid tijdelijk elders aan de slag te gaan om nieuwe dingen bij te leren en 62% zou tijdelijk een andere job aanvaarden om het risico op een bore-out te vermijden.
Vooral in horeca, communicatie- en eventsector en toerisme
Werknemers in sectoren die het momenteel moeilijk hebben, staan het meest open om elders ingezet te worden. Vooral in de telecommunicatie (83%), reclame- en eventsector (82,2%), horeca (73%) en toeristische sector (69,3%) is er een bereidheid die boven het gemiddelde uitsteekt. De sectoren die het hardst getroffen worden door de coronacrisis dus. De bereidheid om te worden gedeeld met een andere werkgever is onder medewerkers over de hele lijn – dus ongeacht statuut, leeftijd, gender, niveau – ongeveer even groot.
Mentale rust
“Als tijdelijke werkloosheid inderdaad tijdelijk is, kan het deugd doen om van het werk los te koppelen. Het kan even voor extra zuurstof zorgen. Maar een perspectief hebben is wel heel belangrijk voor het mentale welbevinden. Dreigt tijdelijke werkloosheid te lang te duren of is de duur ervan onvoorspelbaar, dan kan het juist comfortabel zijn te weten dat tijdelijk elders werken ook een optie is”, besluit Kathelijne Verboomen.
Mieke Vercruijsse