Terug aan de slag bij je vorige werkgever: kan je dat?

Je vertrok ooit bij je vorige werkgever omdat het professionele gras groener leek aan de andere kant. Nu heb je spijt van je beslissing en wil je terug. De hamvraag: kan je dat zomaar?

Om al snel te antwoorden op de vraag: ja, je kan zeker terug naar je vorige werkgever. Het is heus geen schande om toe te geven dat het daar best wel aardig was en je dat mist. Mensen maken nu eenmaal keuzes, ook op professioneel vlak. En die blijken achteraf toch wel eens anders uit te draaien dan ze hadden verwacht. Vooruitstrevende bedrijven hebben al helemaal geen probleem met iemand die terugkeert. Vaak hebben ze zelf een actieve terugkeerpolitiek uitgetekend om mensen terug aan boord te halen.

Niet zomaar

Dat is de meest ideale situatie. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden om terug je blijde intrede te doen bij je vorige bedrijf. Ben je in goede vrede vertrokken bij je vorige baas? Beschik je over het talent dat voor hen een blijvende meerwaarde betekent binnen de organisatie? Heeft ondertussen niemand anders jouw plaats ingenomen? Er zijn dus heel wat factoren die meespelen en die zullen bepalen of jij al dan niet terug bij je oude werkgever terechtkan.

Romantiseer je oude job niet

Daarnaast moet je ook weten dat niets hetzelfde blijft. Vaak romantiseren mensen hun oude job. Wanneer je echter terugkeert naar je oude job kan het zijn dat heel wat dingen zijn veranderd. Misschien krijg je andere verantwoordelijkheden of hebben je oude collega’s ondertussen ook andere horizonten opgezocht. Een gewaarschuwd professional is er op dat vlak twee waard. Informeer dus op voorhand even bij je ex-werkmakkers hoe de vork in de steel zit. Is die job die je terug wil nog altijd de job waarvan je nu spijt lijkt te hebben dat je ze hebt opgegeven?

Loyauteit eerst

Weet ook dat wanneer je terugkeert, je collega’s die wel zijn gebleven mogelijk meer kans zullen maken op promoties, privileges… Tja, je kan het je baas niet kwalijk nemen. Loyauteit staat immers vaak hoog aangeschreven bij de meeste bedrijven. Maar goed, de tijd heelt hopelijk alle professionele wonden. Aan jou de keuze.

Pascal Dewulf