Hoe oud mag je zijn om (nog) een carrièreswitch te maken?
26/08/2020
Heb je tijdens de coronacrisis wat meer tijd gehad om over je carrière na te denken en kriebelt het ondertussen voor verandering? Helemaal goed. De hamvraag: tot welke leeftijd kan je het professionele roer omgooien?
Goed nieuws: het maakt eigenlijk niet uit op welke leeftijd je van job wil veranderen. Ben je gedreven en gepassioneerd over wat je doet en heb je (vak)kennis van zaken dan kan je altijd een nieuwe start maken. Uiteraard moet je steevast overwegen of het sop de kool waard is. Op je vijfenveertigste opnieuw gaan studeren om hartchirurg te worden, is misschien wat te veel van het goede. Een gemiddelde carrièreswitch kan je echter op elke leeftijd doen.
30 jaar: de wereld aan je voeten
Wanneer je dertig bent, begint het professionele leven pas echt. Als alles goed zit, heb je immers al wat ervaring achter de hand. Bovendien ben je jong en dynamisch zoals dat dan heet en ga je ervoor. Opgelet echter. Het is ook de leeftijd dat je misschien pas moeder/vader wordt, mogelijk ben je een huis aan het bouwen en wat nog meer. Het zijn allemaal factoren die meespelen. Het kan wel zijn dat je stilaan naar de piek van je kunnen groeit, toch is je leven meer dan je werk. Een carrièreswitch kan uiteraard, maar hou eveneens rekening met de andere dingen die je tijd en middelen opeisen. Zo zal je je niet vergalopperen met onrealistische carrièreplannen.
40 jaar: de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan
Geloof het of niet. Op je veertigste piek je op alle vlakken: je hebt bakken vakkennis, je bent doorgaans tot de jaren van verstand gekomen en je privésituatie is normaliter een stuk stabieler dan toen je dertig was. Ook qua salaris kan je er nu echt voor gaan wanneer je een carrièreswitch overweegt. Het is ook de typische leeftijd voor een (professionele) midlifecrisis. Als je al een carrièreswitch maakt, dan is de kans erg groot dat je het rond die leeftijd zal doen. Je staat immers op het punt in je carrière waar je al je vaardigheden kan combineren tot een onweerstaanbare professionele mix.
50 jaar: je hebt het helemaal voor mekaar
Nu ja, helemaal voor mekaar is misschien wat overdreven. Feit is dat je je in het leven doorgaans stukken comfortabeler voelt. Financieel heb je het makkelijker, de kinderen zijn de deur uit en al de dingen waarover je je ooit zorgen maakte, lijken te zijn verdwenen. En dat straal je ook uit. Laat je niet op stang jagen door al die verhalen over uitgebluste vijftigers. Als doorsneevijftiger ben je vitaal, nog steeds energiek en heb je vakkennis om u tegen te zeggen. Je laat je bovendien niet meer uit je lood slaan en fungeert als rots in de branding binnen een onderneming. Een aantrekkelijke mix voor recruiters. Het is ook die typische leeftijd dat heel wat mensen beslissen om er vooralsnog zelf voor te gaan. Ze hebben lang een droom nagejaagd en willen die nu waarmaken met bijvoorbeeld een eigen onderneming.
60 jaar: een nieuwe start kan altijd
Dat de doorsneezestiger enkel droomt van zijn of haar pensioen is een fabeltje. De gemiddelde levensverwachting zit vandaag al op 80 jaar (mannen) en 83 (vrouwen). Voor hetzelfde geld word je er honderd. Ga je dan vanaf je zestigste je dagen vullen met koffietjes drinken op het terras, fietsen op de heide en kijken hoe het gras groeit? Als gedreven zestiger klinken zingeving en ondernemingszin je nog altijd als muziek in de oren. Een nieuwe start maken in het bedrijfsleven zit er misschien niet onmiddellijk in, tenzij je over bijzonder gespecialiseerde kennis beschikt. Je eigen (ondernemers)dromen najagen bijvoorbeeld wel. Dit is het perfecte moment om het te doen.
Pascal Dewulf