7 tips om je carrière te bouwen

Lijkt je carrière je soms door de vingers glippen als zandkorrels op een wit zandstrand? Aan je carrière bouwen met deze 7 supertips.

Vaak blijven we lange tijd bij dezelfde werkgever. Dat heeft voor-, maar ook nadelen. Op die manier leg je jouw professioneel lot immers in de handen van jouw werkgever. En hypothekeer je mogelijk ook jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Je baas mag nog zo sympathiek zijn: wanneer het plots bijltjesdag is, ben je eraan voor de moeite. Zo lijkt het wel of je carrière op drijfzand is gebouwd. Met een aantal slimme tips indachtig bouw je echter aan een stevige fundering voor je carrière waar ook je huidige baas geen vat op heeft.

Jong geleerd is oud gedaan

Hoe vroeger je in je loopbaan specifieke competenties verwerft, hoe beter. Verworven competenties vormen doorgaans de basis van nieuwe vaardigheden. Blijf je echter altijd met dezelfde competenties aan de slag, dan ga je je zelf vroeg of laat overbodig maken.

1+1=3

Wanneer je verschillende vaktechnische vaardigheden gaat combineren, sta je doorgaans sterker. Hoe breder je immers inzetbaar bent, hoe meer je de continuïteit van je carrière kan veiligstellen. Meer weten, meer kennen = meer opportuniteiten en carrièrekansen. Zo kan je dus aan je carrière bouwen.

Diversifieer

Vraag het aan elke ondernemer/investeerder. Het geheim van continuïteit is diversificatie. Met andere woorden: leg niet al je professionele eieren in dezelfde mand. Misschien kan je wel jobs combineren en zo aan risicospreiding doen. Valt één job weg, dan kan je nog altijd in die andere job aan de slag blijven. Strak plan, zouden we zeggen.

Blij, blijer, blijst

Zoek naar wat je echt blij maakt in een job. Vind je dat terug in je huidige job en je carrièrepad? Indien niet, dan is het misschien tijd om het roer professioneel om te gooien. Alleen door je happy te voelen in je job kan je ook consistent aan je carrière bouwen. Een naar gevoel en een gebrek aan motivatie in je job zijn als een laag secondelijm op je carrièrepad.

De tijd verglijdt

Dagen worden weken. Weken worden maanden. Maanden worden jaren. Voor je het weet, heb je een belangrijk deel van je carrière bij dezelfde werkgever doorgebracht. Bepaal voor jezelf een uiterste houdbaarheidsdatum van je huidige job. Ga je daaraan voorbij, begin dan stilaan uit te kijken naar nieuwe, professionele horizonten. Anders dreig je vast te roesten in je carrière.

Bouw aan je netwerk

Ook wanneer je comfortabel in je huidige job zit, bouw je best actief verder aan je netwerk. Je weet nooit dat die dag komt, dat alles plots verandert en je opnieuw op zoek moet naar een job. Op zulke momenten kunnen terugvallen op een degelijk netwerk doet wonderen voor je carrière.

Kom uit je comfortzone

Het is altijd warm en gezellig in je comfortzone. Niet bepaald een ideaal uitgangspunt wanneer je je carrière actief wil aansturen en in de hand nemen. Ga dan ook geregeld eens buiten die comfort zone om te kijken wat je daar zoal allemaal kan vinden. Alleen zo kan je je carrière een steekvlam geven.

Pascal Dewulf


Bron:randstad.be