6 tips voor een onvergetelijk afscheid op de werkplek

Er is een tijd van komen en gaan. En soms is jouw tijd om te gaan op de werkplek gekomen. Misschien vrijwillig, mogelijk om andere redenen. Maar wat je ook doet, zorg dat je een afscheid altijd in schoonheid doet. Dat doe je zo.

1. Spreek met je baas

Het eerste wat je doet wanneer je 100% zeker bent dat je andere professionele horizonten gaat opzoeken, is een gesprek hebben met je baas. Je wil immers niet dat je baas je vertrek moet vernemen in de wandelgangen of via je collega’s. Voor alle duidelijkheid: 100% zeker zijn, betekent dat je een ondertekende arbeidsovereenkomst bij je nieuwe werkgever in handen hebt.

2. Kijk hoe je de overblijvende tijd invult

Overleg met je baas hoe de je overblijvende tijd praktisch gaat invullen. Bekijk ook samen hoe je je collega’s op de hoogte zal brengen. Misschien doe je dat tijdens de dagelijkse teamvergadering. Mogelijk wat officiëler met een e-mail. Ga je eerst via het informele kanaal, vergeet dan niet bij je definitieve vertrek vooralsnog een officiële afscheidsmail te sturen naar de mensen binnen je bedrijf. En laat daarbij ook je contactgegevens achter waar ze jou in de toekomst nog kunnen bereiken indien nodig.

3. Zorg voor een consistent verhaal

Wees ook open naar je baas en collega’s. Je moet natuurlijk niet alles van naaldje tot draadje uit de doeken doen. Weet echter dat iedereen best wel geïnteresseerd is naar je volgende carrièremove. Geef dus zeker wat tekst en uitleg. Wees daarbij ook steeds consistent in je verhaal. Dat betekent dat je niet één verhaal vertelt aan je baas en een ander aan bijvoorbeeld je collega’s.

4. Wees steevast positief

Zorg altijd dat je verhaal en je présence op de werkplek positief blijven. Ga niet roddelen over mensen binnen de organisatie. Zelfs ook niet weer je net door die mensen bent vertrokken. Doe dat trouwens ook niet wanneer je arriveert op je nieuwe werk.

5. Blijf professioneel tot het einde

Doe je werk tot aan het gaatje. Tot de dag dat je vertrekt dus. Alleen zo kan je een blijvende positieve indruk nalaten. Ga niet zitten lanterfanten terwijl je collega’s zich verder uitsloven. Daar schep je immers geen al te beste indruk mee.

6. Laat je appreciatie zien

Last but not least, laat je appreciatie zien wanneer je vertrekt. Ook wanneer je baas je ‘moet laten gaan’. Hoe je het immers ook draait of keert: het is weer een stuk van je carrière dat je afsluit. Maar ook een stuk van je carrière waar je nieuwe mensen hebt ontmoet, nieuwe banden hebt gesmeed, dingen hebt bijgeleerd en vooral ook weer bent gegroeid als professional. Dat pakken ze jou niet meer af. Mogelijk was het niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar dat is het nergens. Ook niet op de nieuwe werkplek die je wacht. Wat je ook van plan bent, eindig daarom altijd in schoonheid. Zo verbrand je niet nodeloos je bruggen. Je weet nooit waar je je baas of collega’s in de toekomst nog tegen het lijft loopt. Of terug (figuurlijk) in de armen valt wanneer die nieuwe droomjob toch niet je dat blijkt.

Pascal Dewulf