6 signalen dat het tijd is om je job vaarwel te zeggen

Blij dat het weer vijf uur is geweest en een vreugdedansje aan het begin van het weekend? Dan is het misschien stilaan tijd om andere professionele horizonten op te zoeken. Dit zijn alvast 6 duidelijke signalen dat je je job beter vaarwel kan zeggen.

1. Je bent het grootste gedeelte van de dag ongelukkig

Een voorwaarde voor een leuke job is uiteraard dat je je helemaal lekker voelt tijdens de werkdag. Tuurlijk zijn er al eens baalmomenten. Die heb je in elke job. Wanneer je werkdag echter altijd transformeert naar één langgerekt baalmoment dan is het mogelijk tijd om eens over het muurtje naar andere werkgevers uit te kijken.

2. Je werkt in een giftige werkomgeving

Je hoort nooit wat van je bazen of collega’s. Het is ieder voor zich. En als je al eens wat hoort, dan is het negatieve kritiek. Iedereen probeert daarbij steevast zijn/haar eigen hachje te redden. Een veel toepaste strategie is dat je lange tijd niets hoort en er dan plots iemand naar jou toe komt met een fout die je hebt gemaakt en daar het vergrootglas gaat boven houden. Ook al doe je voor 99% van de tijd je stinkende best, die 1% wordt er steevast uitgehaald en onder je neus gehouden. 

3. Jouw vaardigheden matchen niet met de job

Ben je opgeleid als elektricien en ben je vervolgens zonder dat je het in de gaten hebt plots administratief assistent? Dan weet je dat er een probleem is. Uiteraard krijg je niet altijd onmiddellijk een 100% match met je vaardigheden. Er bestaat immers ook zoiets als een leercurve. Vind je echter totaal geen raakvlakken in de day-to-day van je job in functie van je vaktechnische vaardigheden, dan is het tijd voor een goed gesprek.

4. Je voelt dat er meer in je zit

Heb je voortdurend het gevoel dat je maar op halve kracht werkt in je job en er in functie van je kwaliteiten eigenlijk veel meer hoort in te zitten? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Praat erover met je baas. Wordt het een dovemansgesprek? Dan is het tijd om te verkassen. En niet meer om te kijken.

5. Je voelt je als een hamster in een tredmolen

Tuurlijk heeft elke job een zeker routine waar je niet omheen kan. Wanneer je echter altijd in hetzelfde stramien vertoeft en je de ene werkdag nauwelijks van de andere kan onderscheiden, dan weet je het wel. Opgelet, er zijn professionals die dat helemaal goed vinden. En ook dat is oké. Hoor jij niet thuis in die categorie? Dan is het tijd voor actie.

6. De resultaten waar je naartoe werkt, voelen leeg en zinloos

Heb je het gevoel dat je werk nergens naartoe leidt? Ben je het professionele noorden kwijt? Dan moet je daar dringend wat aan doen. Vooral de jongere generatie werkers is steeds meer op zoek naar professionele zingeving. Zit jij in die categorie? Laat je dan niet spreekwoordelijk plat slaan, en vat de koe bij de horens. Jij bent tenslotte de kapitein van je eigen carrière.

Pascal Dewulf