Van een freelance bestaan naar een vaste job: goed idee?

Je hebt het gehad met je freelance bestaan. Altijd als een outsider timmeren aan de weg. Je wil weer gaan voor een vaste job. Met echte collega’s. De hamvraag: is dat een goed idee?

Om meteen die hamvraag te beantwoorden: of je keuze om van freelance (weer) naar een vaste te gaan een goede keuze is, kan je enkel weten door het te proberen. Beter is echter nog om het voorafgaand allemaal goed te overdenken. Dit zijn alvast een aantal dingen om mee in overweging te nemen.

Vrijheid als hoogste goed

Een belangrijk euvel voor veel freelancers om de switch te maken, is hun vrijheid. Vrijheid als hoogste goed. Maar wat betekent die vrijheid wanneer je nergens echt thuis bent? Wanneer je aan het eind van iedere opdracht dag met het handje zegt tegen je klant die je ondertussen erg op prijs stelde? En die financiële zekerheid die je met een freelance bestaan zo nu en dan wel eens mist? Met andere woorden: elk voordeel heeft zijn nadeel.

Opgesloten

Veel freelancers huiveren bij de gedachte dat ze (opnieuw) worden opgesloten op een werkplek waar ze acht uur per dag niet meer van hun bureaustoel mogen. Die realiteit bestaat vandaag echter nog maar in weinig bedrijven. Het is immers zo dat ook bedrijven met hun tijd meegaan. Glijdende uren, flexwerkplekken en hybride werken maken je werkdag een stuk luchtiger en gevarieerder dan dat je je dat als freelancer misschien wel kan voorstellen.

Dun gezaaid

Voorts moet je ook carrièregewijs een en ander in overweging nemen. Als freelancer aan je carrière timmeren in een bedrijf is niet evident. Wil je hogerop als freelancer, dan zit je al snel strop. De managementfuncties gaan haast altijd naar mensen die vast in dienst zijn. Tuurlijk zijn er mensen op strategische posten die in opdracht voor een bedrijf werken. Die zijn echter eerder dun gezaaid. Wil je je carrièregewijs dus verder ontwikkelen dan moet je misschien toch overwegen om de switch te maken.

Nu en later

Tot slot is er ook die zekerheid voor nu en later. In loondienst heb je vaste, betaalde vakantiedagen. Ook ziet je pensioen er doorgaans een stuk beter uit. Uiteraard kan je dat laatste als freelancer ook plannen. Je wettelijke pensioen zal echter een stuk kariger zijn. Ben je voor langere tijd ziek? Ook dan sta je er in loondienst doorgaans beter voor. Jazeker, daar zijn eveneens oplossingen voor als freelancer. Feit is echter dat je in loondienst je je over al die dingen heel wat minder zorgen hoeft te maken.

Vrijheid als hoogste goed

Wij houden hier geen pleidooi voor het één of ander. Jij moet de uiteindelijke keuze maken. Is vrijheid echt je hoogste goed, en wil je daar alles (of toch bijna alles) voor doen? Dan weet je welke richting je moet kiezen. Mis je toch die sociale cohesie, dat gevoel van ergens echt bij te horen en snak je eveneens naar dat stukje (meer) zekerheid? Dan kan het ook de andere kant uit.

Pascal Dewulf