Sneltempo in jouw carrière brengen? Dat doet je zo

Meer vaart in jouw carrière nodig? Dat kan en wel zo.

Netwerken maar

Zowat het belangrijkste element om je carrière in turbomodus te krijgen is … je netwerk. We hebben het in het verleden al vaak aangehaald. Dikwijls is het hem te doen om wie je kent, niet per se om wat je kent. Het klinkt misschien vreemd, maar de werkelijkheid van het bedrijfsleven zit doorgaans zo in mekaar. Kijk maar eens rond op jouw werkplek. Wie vult welke functies in en wie maakt kans om hogerop te raken? Enkel de besten? Je weet wel beter. Je netwerk is dan ook jouw bread and butter wanneer het op snel(ler) carrière maken aankomt. Een stevig netwerk staat garant voor een overdosis aan opportuniteiten. Werk dus aan je netwerk. Altijd. Kies daarbij voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Wat heb je aan een paar honderd ‘slapende’ connecties op LinkedIn? Juist ja. Niets.

Zoek jouw idool

Wanneer je hogerop wil, heb je vast en zeker iemand waaraan je je spiegelt. Helemaal goed. Wat maakt de persoon in kwestie zo sterk in de job? Is het een charismatisch iemand met een vlotte babbel? Kan hij/zij als geen ander dingen analyseren? Is hij/zij in staat om mensen in beweging te krijgen en tot verandering aan te zetten? Misschien is het wel een combinatie van voorgaande. Observeer en breng in kaart wat die persoon heeft gedaan om te komen waar hij/zij vandaag staat. Gebruik die info om je eigen carrière vorm te geven.

Open communicatie

Minstens even belangrijk is dat je open bent over je carrièreambities. Wanneer mensen, die carrièreknopen voor jou kunnen doorhakken, niet weten waar je naartoe wil, dan kunnen ze jou ook niet helpen. Praat er dus over met je baas (of zijn/haar baas) en plak ook een planning en een tijdsbestek op je ambities. Dat maakt het geheel gelijk een stuk minder abstract. Vul dat aan met zelf te anticiperen op je carrière en opportuniteiten te plukken wanneer ze zich aanbieden.

Stroomversnelling

Een dosis durf is er zeker ook mee gemoeid wanneer je je carrière in een stroomversnelling wil brengen. Je moet met andere woorden uit je comfortzone. Dat betekent ook dat je in dialoog gaat met anderen en hen om feedback vraagt. Zoek een vertrouwenspersoon of beter nog: een mentor. Die kan je feedback geven over jouw functioneren. Gebruik die informatie om jezelf bij te schaven. Zo verhoog je het tempo waarmee je aan je carrière bouwt. Doe daar nog een dosis levenslang leren bovenop en de drang om professioneel de beste versie van jezelf te worden. Succes!

Pascal Dewulf