Rond je 55ste met pensioen? Met deze jobs kan dat

Denk je er wel eens over om rond je 55ste met pensioen te kunnen? Met deze jobs heb je alvast veel kans dat jou dat ook lukt.

Terwijl Gen Z’ers er met de FIRE-beweging (Financial Independence & Retire Early, red.) op mikt om met pensioen te kunnen ergens tussen hun dertigste en veertigste gaat ook Gen X’ers steeds meer wegdromen om het niet uit te zingen tot hun 65ste. Hr-dienstverlener Acerta plakt cijfers op die laatste bewering. Om en bij de 40% van de Belgische werknemers gaf er de laatste jaren de brui aan voor zijn/haar 65ste. Bij zelfstandigen is dat zelf meer dan 50%. Droom je ook wel eens weg bij de gedachte om niet tot je 67ste aan de slag hoeven te zijn? Dan moet je slim kiezen. Deze beroepen bieden jou op dat vlak alvast een gouden opportuniteit.

Militair

Toegegeven, militair zijn, is niet altijd de meest makkelijke job. En vaak houdt de job ook flinke risico’s in. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel. Als militair kan je immers al op 56-jarige leeftijd met pensioen. Daarbij kan je bovendien rekenen op een meer dan mooi pensioen. Het lijkt eerder een roeping dan een job, maar wanneer je ervoor kiest ben jij wel bij de gelukkigen om als vijftiger definitief van het leven te gaan genieten.

Treinbestuurder en -begeleider

Ook als treinbestuurder en -begeleider kan je vrij jong met pensioen. Zelfs nog een jaartje sneller dan militairen. Bij de NMBS ligt de (gemiddelde) pensioenlat immers op 55 jaar. Voorwaarde is wel dat je minimum 30 jaar aan de slag bent geweest.

Postbode

Ga je bij de post aan de slag (met een ambtenarenstatuut), dan doe je er in principe 37,5 jaar over eer je kan genieten van een volledig pensioen. Dat mag misschien wel aangezien je iedere dag door weer en wind, koude of hitte de baan op moet voor de postbedeling. Doe daar nog onregelmatige werkuren bovenop met vaak vroege shiften en je weet het wel. Dit is niet voor doetjes. Daartegenover staat dat je een actieve werkdag in de plaats krijgt met veel sociaal contact. Doe daar nog sneller met pensioen kunnen bovenop en misschien ben jij wel overtuigd.

Politieagent

Bij de politie moet je eveneens 37,5 jaar op de teller hebben voor een wettelijk pensioen. Het is een afwisselende job die uiteraard niet altijd zonder risico blijkt. Weekend- en nachtshiften moet je erbij nemen. Zie het ook zo: door die nacht- en weekenddienst kan je ook een extra centje bijverdienen bovenop je loon. Een goede betaalde job dus en (nog) in de fleur van je leven ermee ophouden: klinkt dat verleidelijk? Dan moet je het beroep van politieagent zeker overwegen.

Pascal Dewulf/foto Belga