Plan B: hoe blijf je relevant op de arbeidsmarkt?
03/11/2021
De arbeidsmarkt is in volle verandering. Vraag je je wel eens af of je job in die context relevant zal blijven? Met andere woorden: hoe ver reikt de houdbaarheidsdatum van je baan? Dat hangt ervan af.
Sommige jobs lijken tijdloos. Andere komen en gaan. Een goede graadmeter voor de houdbaarheidsdatum van je job is de vraag of die makkelijk valt te automatiseren. Kan je daarop bevestigend antwoorden? Dan moet je je tegelijkertijd ook afvragen of het maatschappelijk aanvaard zou worden indien een robot jouw job morgen inpikt. Er zijn dus heel wat factoren die meespelen wanneer het op jobzekerheid aankomt.
Professionele meerwaarde
Los van het hele jobrelevantieverhaal kan je er ook zelf voor zorgen dat je met je job meerwaarde blijft creëren. Belangrijk is in die optiek dat je mee beweegt op de socio-economische golven van de arbeidsmarkt. Ben je bereid om een contract voor onbepaalde duur (al dan niet tijdelijk) in te leveren voor een tijdelijke job indien dit je carrière vooruit helpt? Ben je ondertussen een krak in telewerken? Kan je makkelijk van het ene specialisme naar het andere omschakelen zonder al te veel omscholing? Zo niet, wat is de leercurve om jezelf nieuwe vaardigheden eigen te maken? Het zijn allemaal cruciale vragen waarop je het antwoord voor jezelf dient uit te vissen.
Werkzekerheid ≠ jobzekerheid
Anders gezegd: je moet naar de toekomst toe steeds meer denken in termen van werkzekerheid en niet langer in termen van jobzekerheid. Dat betekent dat je niet enkel je job doet, maar bijvoorbeeld ook het bedrijf in de gaten houdt waar je aan de slag bent. Staan ze er goed voor? En zo neen, kan dat jouw job impacteren? Blijf dus op de hoogte van het reilen van zeilen van je bedrijf en speur de markt af naar concurrenten. Hoe doen zij het? En wat schiet jij ermee op wanneer je zou kiezen voor een jobswitch? Bottom line: je job is veel meer dan gewoon je job doen. Je moet je carrière zelf actief managen. En zo werkzekerheid voor jezelf creëren.
Continuïteit en momentum
Daar hoort ook een plan B bij. Die ‘B’ staat voor ‘Backup’. Dat plan B zorgt ervoor dat ondanks het feit dat je je carrière actief aanstuurt er al eens wat kan misgaan en je dan gelijk weet waar je naartoe moet. Gaat die promotie waar je hard naartoe had gewerkt aan je neus voorbij? Wat is dan je plan B? Blijven of vertrekken naar waar je je carrière aspiraties wel kan waarmaken. Of misschien je carrière helemaal omgooien richting een domein waarin je eerder (niet echt) actief was? Moraal van het verhaal: zorg dat, wat er ook gebeurt, er continuïteit en momentum in je loopbaan blijft zitten in functie van je eigen carrièreobjectieven.
Pascal Dewulf