Jouw professionele doelen bereiken door ze te visualiseren? Dat doe je zo

Jouw carrièreobjectieven kan je in een carrièreplan gieten en dat vervolgens minutieus naleven. Er is echter ook een andere manier om jouw loopbaandoelstellingen efficiënt vorm te geven. En dat is door ze te visualiseren.

De meeste dromen zijn bedrog. Maar soms helpt een stukje dagdromen wel. Wanneer je vandaag immers niet durft dromen (over je carrière), dan heb je morgen ook niet de kracht om dat te doen. Visualisatie helpt op dat vlak alvast om jouw carrière objectieven te visualiseren. Hoe je dat dan doet? Maak bijvoorbeeld visuele doelfoto’s. Die doelfoto’s kan je zien als mentale Polaroids die je helpen bij het voorstellen dat je je doelen al hebt bereikt. Je ziet jezelf aan de finish. Wil je voor een specifiek bedrijf aan de slag? Visualiseer dan dat je er al aan de slag bent en veranker dat beeld in jouw grijze massa. Haal je datzelfde beeld regelmatig weer voor de geest. Dat is de kracht van visualisatie.

Realistischer en haalbaarder

Een andere manier om aan (carrière)visualisatie te doen, is door je voor te stellen hoe je een bepaalde taak tot een succesvol eind aan het brengen bent. Je kunt met andere woorden mentaal oefenen richting je carrièreobjectieven door je in te beelden dat je een taak of doel effectief voltooit. Hierdoor kan je je geest aanscherpen met het bereiken van resultaten. Op die manier krijg je ook meer zelfvertrouwen om jouw doelen trachten te bereiken. Deze manier kan er eveneens voor zorgen dat doelen realistischer en haalbaarder aanvoelen.

Digitale steekkaarten

Een andere, effectieve visualisatietechniek is het gebruik van (digitale) steekkaarten. Om deze techniek te gebruiken, zet je jouw doelen op (digitale) steekkaarten. Neem vervolgens elke (werk)dag even de tijd om door je steekkaarten te lopen en je voor te stellen dat je elk doel dat je op die steekkaarten ziet, gaat bereiken. Wanneer je een doel voltooit, kan je de steekkaart in kwestie markeren als voltooid. Of je kan de kaart gewoon weggooien als dat voor jou een sterkere trigger is.

Even iemand anders zijn

Nog zo’n effectieve methode om jouw carrièreobjectieven te bereiken, is door je in te beelden dat je iemand anders bent. Klinkt een beetje gek, maar dat is het niet. Lees: iemand anders als een persoon die de carrièreobjectieven, die jij beoogt, al heeft bereikt. Of iemand voor wie je professioneel heel veel respect hebt. Of waar je naar opkijkt. Met deze techniek kan je meer inzicht verwerven over de vereisten voor elk carrièreobjectief. Ook helpt het je om je in te beelden hoe jij zou kunnen zijn als de persoon die het doel in kwestie eveneens heeft bereikt. Dat maakt het je gelijk een stuk makkelijker om concreet met jouw carrièreobjectieven aan de slag te gaan.

Pascal Dewulf