Jobhoppen? Dan wordt de kans op je droomjob een pak groter

Soms krijgt jobhoppen wel eens een negatieve connotatie. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Sterker nog: regelmatig(er) van job veranderen, levert doorgaans erg mooie kansen op voor je carrière. Doe je aan jobhoppen op een passieve manier? Dan wordt het nog interessanter voor je carrière.

Wanneer we het over jobhoppen hebben dan kan je doorgaans twee soorten profielen van werknemers onderscheiden. Er zijn zij die actief en regelmatig van job veranderen. Vaak gaat het om twintigers en dertigers. De reden is logisch. Ze zijn op zoek naar hun professionele identiteit en willen tegelijkertijd ook hun professionele basis zoveel mogelijk verbreden. En uiteraard ook hun salaris zo interessant mogelijk maken. Het is immers geweten dat jobhoppen meestal ook impliceert dat je loonzakje er groter van wordt.

Aantrekkelijker

Vandaag staan bedrijven nog meer open voor dit soort van jobhoppingprofielen. Zowel actief als passief. Dat komt omdat ze, na de verschillende crisissen die ze hebben doorstaan (coronapandemie, oorlog in Oekraïne, hyperinflatie…), het steeds moeilijker hebben om echt geschikte profielen te vinden. Bovendien is iemand die even spontaan langsloopt voor een sollicitatiegesprek (een passieve jobhopper dus), nog net dat stukje aantrekkelijker. De mens is een raar beestje. We willen altijd dat wat we niet (onmiddellijk) kunnen krijgen. En laat een passieve jobhopper nu net iemand zijn die niet willens nillens een job in de wacht wil slepen. Het werkt bovendien ook erg flatterend voor een potentiële werkgever wanneer iemand die al elders aan de slag is toch even komt polsen wat de mogelijkheden zijn.

Met open armen

Betekent dit dat wanneer je op een ongedwongen manier even de mogelijkheden verkent bij een andere werkgever, die jou ook steevast met open armen zal ontvangen? Toch niet. In principe zullen ze de kandidaat enkel proberen binnen te hengelen wanneer ze merken dat ze ook effectief meer te bieden hebben ten opzichte van de actuele werkgever. Voor je het weet, gaat die persoon er anders immers opnieuw vandoor. En uiteraard moet er op dat moment ook een job beschikbaar zijn die aansluit bij jouw professionele aspiraties.

Vergelijkingspunten

Los van het feit dat jobhoppen je best wel wat voordelen kan opleveren, is het ook erg interessant om je kennis te verbreden en meer vergelijkingspunten te creëren naarmate je meer praktijkervaring opdoet. Je kan immers enkel maar weten of het ergens fantastisch werken is, nadat je eerder al op een aantal andere plaatsen hebt geprobeerd. Jobhoppen houdt je bovendien ook scherp en stimuleert je om je vaardigheden voortdurend verder aan te scherpen.

Pascal Dewulf