Je bent maar beter een subtopper op het werk
10/04/2017
Dungezaaid zijn ze, de echte toppers op het werk die alles lijken te kunnen. Maar troost je, het is de laag daar net onder die werkgevers zo graag hebben. Leve de suptoppers!
Heel soms fladderen ze eens voorbij, de witte werkduiven die werkelijk in álles goed zijn. Voor elk probleem weten ze een pasklare oplossing, ze kennen hun dossiers tot in de puntjes en kunnen dat ook nog eens overtuigend communiceren. Deze toppers zijn zeldzaam en headhunters vechten erom. Toch hoef je niet jaloers op hen te zijn, en wel hierom!
Toppers zien veel sneller het ruimere plaatje, maar daardoor willen ze zich nogal eens bemoeien met de strategieën en beleidslijnen van de onderneming. Subtoppers denken daar minder over na, blijven dichter bij de letter van hun functie en voeren uit wat van hen verwacht wordt. Als elk radartje zich aan zijn eigen taken houdt, raakt een bedrijf daar finaal verder mee.
Toppers zijn ambitieus en verwachten dat ook van anderen. Hoe aangenaam en vriendelijk ze ook zijn – want echte toppers zijn tóp in alles, ook in de omgang – toch eisen ze onbewust te veel van hun omgeving. Ze gaan ervan uit dat iedereen zoals hen denkt en doet, van de secretaresse tot de baas. Die hoge verwachtingen kunnen op termijn tot onderhuidse strubbelingen leiden, iets waar geen enkele onderneming op zit te wachten.
Toppers zijn perfectionistisch. Elk dossier, elke vraag lossen ze op met een finesse die vele monden doet openvallen. Maar vergis je niet, dat lukt hen ook niet zomaar. Ze moeten daar net zo goed veel tijd en energie in stoppen. Na verloop van tijd ligt er bij toppers vaker een burn-out op de loer, want geen enkele mens kan de hele tijd bovenmenselijk presteren. Subtoppers stellen zich misschien sneller tevreden met hun werk, maar ze weten ook beter wanneer ze kunnen stoppen. Zij draaien uiteindelijk langer mee en groeien uit tot de pilaren waar het bedrijf op steunt.
Toppers zijn zó goed dat ze heel snel doorstomen naar hogere niveaus. Met als gevolg dat hun eigen afdeling wezenloos achterblijft. En nadien duurt het nooit lang voor een ander bedrijf hen komt wegkapen. Dat is het nadeel van witte duiven: ze vliegen overal weer weg. Subtoppers zijn minder rusteloos van aard en hoeven niet per se alle carrièremogelijkheden te verkennen. Ze blijven veel trouwer aan hun werkgever, iets waar die laatste natuurlijk heel blij mee is.
Gerlinde De Bruycker