Hot streaks: groeispurten voor je carrière

Hot streaks zijn ideaal om je carrière in een stroomversnelling te brengen. Hot-wat? Hot streaks. En dit is hoe je die hot streaks aan het werk zet voor je carrière.

Eerst en vooral: zo een hot streak. Wat is dat eigenlijk? Het is zo dat heel wat mensen tijdens hun loopbaan één of meerdere van die hot streaks beleven. Dat zijn periodes van een aantal jaren waarin ze al dan niet bewust gaan knallen. Tijdens die periodes zijn ze op de top van hun kunnen en lopen ze zo bijvoorbeeld ook vaker in het vizier om door te groeien in het bedrijf.

90% ervaart hot streaks

Dashun Wang, econoom aan de Northwestern University (VS), deed onderzoek naar deze fasen. Volgens Wang ervaart zowat negentig procent van de mensen tijdens hun loopbaan zo één of meerdere hot streak fases. Als typisch voorbeeld van een hot streak noemt Wang de drie jaar (1947-1950) waarin schilder Jackson Pollock met de fameuze dripping techniek zijn beste kunstwerken maakte.

Eigen gedrag is bepalend

Goed, stel je bent geen topschilder. Dan kan je echter even goed excelleren in je carrière. Dergelijke hot streak ontstaat immers door je eigen gedrag. Op een bepaald moment in je carrière kan je je on top of the world voelen omdat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Je hebt bakken ervaring, je staat mentaal en fysiek scherp en blaakt van het zelfvertrouwen. Er is echter ook nog wat anders nodig. Je moet uitdagingen niet uit de weg gaan, duidelijke doelen stellen, je grenzen verleggen en naast discipline ook over een stevige portie doorzettingsvermogen beschikken. Met enkel goed zijn in je vak en in je hoofd kom je er dus niet.

Creëer kansen vanuit je eigen kunnen

Alles begint met te weten waar je professioneel echt goed in bent. Probeer daar zoveel mogelijk professionele opportuniteiten aan vast te haken. Wanneer je immers doet waar je goed in bent en wat je graag doet, ga je veel meer kansen creëren om die groeispurten (hot streaks) te faciliteren. Door te leren wat jou op je best doet functioneren op de werkplek kan je zelf een flow creëren waarin je op een ideale manier gedijt.

Scherp blijven

Tot slot: zoek niet enkel om voor jezelf aan de professionele weg te timmeren. Vraag je daarentegen ook af hoe je een professionele meerwaarde kan creëren voor het bedrijf (en de collega’s) waar je aan de slag bent. Gebruik daarvoor je eigen, unieke kwaliteiten. Doe dit zowel op professioneel als intermenselijk vlak. Vertrek steeds vanuit je eigen authenticiteit. Bewaar daarbij steeds je scherpte als mens en als professional. Doe je dat niet dan stuur je immers zelf richting het einde van zo’n hot streak. En dat wil je nu net niet, toch? Zorg ook voor voldoende momenten dat je de dingen even kan loslaten. Momenten om te reflecteren. Voor je het weet zit je zo weer in je volgende hot streak.

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl