Help! De digitale kloof!
06/11/2017
Velen kennen het wel: nieuwe applicaties, alles online aanvragen, snel de mails beantwoorden, agenda’s synchroniseren… De digitalisering gaat zo snel, dat we nauwelijks kunnen volgen. En op het werk laat zich dat duidelijk voelen. Heel wat werknemers krijgen hierdoor te maken met een digitale kloof in hun professioneel leven.
De digitalisering van de werkvloer is in 3 op de 4 bedrijven in volle evolutie. Maar tal van werknemers hebben het gevoel dat ze de vereiste digitale vaardigheden missen. Vooral 50-plussers worstelen hiermee. Deze werknemers worden getroffen door een digitale kloof van de tweede graad. Ze worden niet uitgesloten omdat ze geen toegang hebben tot het internet, maar wel door gebrekkige digitale vaardigheden. 1 op de 10 werknemers hinkt zodanig achterop op vlak van digitale vaardigheden dat ze vrezen voor hun jobzekerheid in de nabije toekomst.
Digitale skills gevraagd
Werkgevers bevestigen het grote belang van digitale vaardigheden bij werknemers: meer dan 1 op de 3 zet sterke digitale skills in zijn top 5 meest gezochte eigenschappen bij werknemers. Verder bevestigen 6 op de 10 werkgevers dat gebrekkige digitale vaardigheden een negatieve invloed zullen hebben op het carrièreverloop en de werkzekerheid van medewerkers.
Waar blijven die opleidingen?
Een belangrijke boosdoener is het gebrek aan opleidingen. Bijna de helft van de werknemers vindt dat er te weinig opleidingen zijn om hun digitale kennis bij te schaven. “Er ontstaat een digitale kloof op de werkvloer. Daarom is het belangrijk dat bedrijven niet alleen inzetten op de digitale vaardigheden van nieuwe medewerkers, maar ook voldoende investeren in opleiding en bijscholing van huidige werknemers, zodat zij niet uit de boot vallen”, vertelt Marina Willecomme, HR Manager Tempo-Team, het uitzendbureau dat onderzocht hoe e-inclusief de Belgische werkvloer is.
Onzekerheid en risico’s
Het is in het belang van de werknemer en de werkgever dat er duidelijke arbeidsvoorwaarden overeengekomen worden. “Ook tussen de digitale realiteit op de werkvloer en de afspraken en regels hierrond bestaat een kloof. Digitalisering leidt tot meer flexwerk en bedrijven vangen deze evolutie onvoldoende op in hun arbeidsreglementen en -contracten. Die onduidelijke afspraken over de directe gevolgen van digitalisering van het werk zorgen voor veel onzekerheid en risico’s”, besluit Marina Willecomme.
Mieke Vercruijsse