Een op de 20 Belgen heeft twee jobs

Steeds meer beroepsactieve Belgen combineren meerdere jobs. Op dit moment heeft 5% van de werkende Belgen twee jobs. Dat zijn er een kwart meer dan tien jaar geleden én de grootste stijging in vergelijking met onze buurlanden. Een en ander blijkt uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van Eurostat.

Momenteel oefenen 253.900 werkende Belgen twee jobs uit. Dat is maar liefst 5% van onze beroepsactieve bevolking en bijna een kwart meer (+24,7%) in vergelijking met tien jaar geleden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zelfstandig zijn in bijberoep, die twee deeltijdse jobs doen, die hun hoofdberoep combineren met een flexi-job… Kathelijne Verboomen, directeur kenniscentrum van Acerta Consult, legt uit dat er  verschillende redenen zijn waarom Belgen steeds vaker twee jobs hebben: “Sommigen willen of kunnen niet voltijds actief zijn in één job, bijvoorbeeld als een job fysiek zwaar is of als mensen hun creativiteit niet in één job kwijt kunnen. Anderen kiezen er dan weer voor om naast hun job bij te klussen, bijvoorbeeld via een flexi-job, omdat de financiële ademruimte welkom is. Ook zijn de spelregels om bij te verdienen versoepeld, logisch dus dat meer mensen dat ook doen. We zien dus zowel puur financiële als inhoudelijke en praktische motieven waarom mensen meer dan één job hebben.”

België koploper

Ons land is koploper, want in geen enkel van onze buurlanden was de stijging van het aantal beroepsactieven met twee jobs de afgelopen tien jaar zo groot als bij ons. In Duitsland (-8%) en Frankrijk (-19,4%) daalde het aantal mensen met twee jobs de voorbije tien jaar. Bij onze noorderburen zien we het voorbije decennium een gelijkaardige toename als in ons land (+24%). Opvallend: het aantal Nederlanders met twee jobs ligt wel nog dubbel zo hoog als in België. Maar liefst 10,3% van de beroepsactieve bevolking combineert er twee jobs.

Grootste toename bij 65-plussers

De grootste toename van mensen met twee jobs zit bij de beroepsactieve 65-plussers. Ook dat is een opvallende trend. In 2023 waren er in België 3.700 65-plussers met twee jobs, dat is 5,1% van de beroepsactieve 65-plussers in ons land en 67,6% meer dan tien jaar geleden. “Ze vullen niet zelden ook een zichtbaar segment aan jobs in, bijvoorbeeld in de logistiek, als chauffeurs die apotheken bevoorraden of maaltijden aan huis bezorgen”, vertelt Kathelijne Verboomen. In vergelijking met onze buurlanden zitten we hier wel in de middenmoot.

Keerzijde van de medaille

Kathelijne Verboomen geeft enkele bedenkingen mee bij het hebben van twee jobs. ”Er zijn zeker bedenkingen en wel op twee vlakken: het financiële en het mentale welzijn. Uit vragen van klanten-werkgevers weten wij bij Acerta Consult dat bij medewerkers met twee jobs de dubbele rol kan doorwegen, zodanig zelfs dat ze ziek uitvallen, wat uiteraard een probleem is. Er is ook een discrepantie: enerzijds is er ter bescherming van het welzijn van de werknemer de 38 urenweek en anderzijds zeggen we: ga maar flexi-jobben. Het toepassingsgebied voor flexi-jobs is trouwens ondertussen al twee keer uitgebreid. Ook aan de financiële kant van het verhaal is er een maar. Een tweede job wordt verondersteld een positief effect te hebben op de financiële instroom in het gezin, maar dat is niet altijd zo. Of toch niet altijd wat mensen ervan verwachten. Hun kennis over de financiële impact is soms onvoldoende en kan daarom verrassen,bijvoorbeeld als de sociale bijdrage of de belasting tegenvalt. Het is uiteraard niet aan de (hoofd)werkgever om de rekening van de werknemer te maken, maar wat doe je als een werknemer onvoldoende financieel geletterd is en toch verrast wordt? Ook die vraag krijgen wij van klanten-werkgevers. Neen, twee jobs is niet zonder meer positief of negatief, er zijn vele kanten aan”, besluit ze.

Mieke Vercruijsse