Een derde van de ondernemers werkt zolang ze kunnen

Meer dan één derde van de ondernemers (35,4%) wil blijven werken zolang ze dat kunnen. De belangrijkste motivators hiervoor? Omdat ze het financieel nodig hebben én omdat ze hun job vol passie uitoefenen.

Uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis blijkt datondernemers gemiddeld denken dat ze op de leeftijd van 64,2 jaar met pensioen zullen kunnen gaan. Een vierde van de bevraagden legt dat moment op de huidige wettelijke pensioenleeftijd: 65 jaar oud.

Vroeger stoppen om te genieten

Lang niet iedereen wil zolang doorgaan. De voornaamste redenen die ondernemers aanhalen om vroeger te stoppen dan deze wettelijke pensioenleeftijd zijn: omdat ze nog willen genieten van het leven (63,5%), omdat de taken zo belastend zijn dat ze niet langer vol te houden zijn (35,5%) of omdat ze meer tijd willen doorbrengen met familie of gezinsleden (32,3%).

Blijven doorwerken

Maar niet iedereen staat te popelen om op tijd met pensioen te gaan. Maar liefst 35,4% van de ondernemers geeft aan dat ze zo lang mogelijk willen blijven werken. Financiële noodzaak en passie liggen hiervan aan de basis. Karel Van den Eynde van hr-dienstengroep Liantis duidt dit cijfer: “We zien dat 42% aanhaalt dat dit is omdat ze het financieel nodig hebben om te blijven werken. Zelfstandige ondernemers hebben natuurlijk recht op minder pensioen dan pakweg werknemers, hoewel dat pensioen de voorbije jaren sterk verbeterd is. Dit is vooral te danken aan de afschaffing van de zogenaamde correctiecoëfficiënt, waardoor het zelfstandigenpensioen op termijn een inhaalbeweging zal maken.” 35,1% zegt dat ze ondernemer willen blijven, zelfs na hun 65ste, omdat ze hun job gewoon zo graag doen. “De passie die ondernemers hebben, dooft niet zomaar uit na een bepaalde leeftijd. Dat is toch een mooie conclusie die we uit deze bevraging kunnen trekken”, besluit hij.

Financiële stress

Het minimale maandelijkse netto-pensioenbedrag waarmee ondernemers zich comfortabel zouden voelen, ligt voor het merendeel van hen tussen de 2.000 en 2.500 euro. “61,9% is bang dat ze niet zullen rondkomen met hun pensioen. Dat geeft natuurlijk wel wat stress”, legt Karel Van den Eynde uit.

Pensioenplanning

Een goed pensioenplan kan deze stress wat laten afnemen. Ondernemers die aan aanvullende pensioenopbouw doen, doen dit met een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen (52,1%), via fiscaal voordelig pensioensparen (51,5%), sparen via een gewone spaarrekening (32,3%), investeren in vastgoed (29%), beleggingen (23,5%) of via een Individuele Pensioentoezegging (21,3%).

Mieke Vercruijsse