Bullet journal voor professionals

Bullet journaling is er vanaf nu ook voor professionals. Streekpersoneel helpt je op weg met je eigen bullet journal.

Wat is het?

Een bullet journal is een agenda, logboek, to-dolijst, inspiratiebron, notitieboek en checklist in één. Je past het systeem aan volgens je eigen noden. Enkele vaste structuren bieden houvast, maar verder ben je helemaal vrij om je journal zelf in te vullen.

Je kan een bullet journal kiezen met vooraf opgemaakte katernen of beginnen met een leeg schrift als je meer vrijheid wenst.

Waarom?

Je wil je leven zelf richting geven, en bent proactief: je beslist wat je doet en wanneer, in de plaats van te reageren op wat er op je pad komt. Gedaan met reactief zijn en je planning te laten bepalen door de agenda van anderen.

De werking:

De vijf niveaus van bullet journaling:

1. Begin bij je levensdoelen: dat klinkt eng, maar geeft zicht op wat voor jou belangrijk is in het leven. Noteer wat je in je leven wil bereiken en waar je van droomt.

2. Wat worden je jaardoelen? Bekijk eens wat er op werkgebied in je levensdoelen staat en wat je het komende jaar kan doen om een stapje dichter in de buurt te komen. Je jaardoelen dienen om tot een maandplanning te komen, met elke maand enkele stappen die je helpen je jaardoel te bereiken.

3. Je maanddoelen vormen de link tussen je lange- en kortetermijnplanning. Je kijkt naar je jaar/levensdoelen en distilleert hieruit doelen voor je week- en dagschema. Een maand is een aanzienlijke periode, waarin je plannen kan verwezenlijken en verandering kan teweegbrengen.

4. Weekdoelen

Welke grote deadlines komen er aan en wat wil je deze week bereiken? Noteer maximum twee tot vier doelen per dag voor die week. De concrete afspraken en to do’s volgen in je dagdoelen.

5. Dagdoelen

Wat dien je op maandag, dinsdag, woensdag… af te werken? Welke afspraken zijn er? Het belangrijkste aan dagdoelen is dat je je op deze specifieke taken kan concentreren, en niet bezig hoeft te zijn met alles waar je niet aan werkt, want die staan op andere dagen gepland. Wees alert voor afleidingen (zoals je e-mail) en reserveer hiervoor ook een blok van één of enkele uren.

De index

Bullet journaling kan chaotisch lijken, maar benadert hoe ons brein werkt. Je gebruikt je journal chronologisch. Je noteert op één pagina je maanddoelen, daarna volgt het dagdoel voor woensdag, met op de volgende bladzijde een brainstormsessie.

Daarom gebruik je de eerste bladzijden van je bullet journal als index. Elke nieuwe notitie krijgt in de index een vermelding met het paginanummer.

Keys

Keys zijn symbolen die jij in je bullet journal gebruikt: een stip voor een taak, een ster voor een deadline, een vierkantje voor een afspraak, enz… Je kan ook keys gebruiken die de status van een taak aanduiden. Handig, niet?

Eveline Janssens

Verder lezen? Dat kan in Bullet journal voor professionals van Business Contact. Je vindt er meer handige tips om jouw bullet journal te personaliseren, tools om je creativiteit te scherpen en heel veel voorbeelden waar je uit kan putten voor jouw journal.