AQ: wat is het en waarom is het zo belangrijk op de werkplek van de toekomst?

AQ is op de werkplek het nieuwe EQ. A-wat ? AQ. We leggen het je graag even uit.

Spoiler alert: AQ staat voor Adaptability Quotient. Vrij vertaald betekent dat de vaardigheid om je makkelijk aan te passen aan steeds veranderende omstandigheden. Aan onverwachte dingen ook. De coronapandemie bijvoorbeeld. Van de ene dag op de andere werd je mogelijk van je plekje op kantoor naar je thuiswerkplek gekatapulteerd om daar in je eentje verder te wroeten. Zit je daar nog altijd met een lach van oor tot oor? Dan is de kans groot dat jouw AQ aan de hoge kant is. Ben je na een jaar op je thuiswerkplek herleid tot een hoopje ellende omdat je het niet langer trekt zonder je collega’s? Dan moet je je AQ misschien nog wat bijstellen.

Tsunami

Los daarvan wordt zakendoen, productontwikkeling maar ook je manier van werken steeds vluchtiger. Dat betekent dat je veel vaker het professionele geweer van schouder moet kunnen wisselen. HR-dienstengroep Acerta deed samen met Antwerp Management School onderzoek naar AQ bij zowat vijfhonderd bedrijven. Daaruit blijkt dat twee op drie werkgevers AQ als een essentiële skill beschouwen voor nieuwe- maar ook al ingelijfde medewerkers. Dat lijkt logisch. De coronapandemie is immers als een tsunami over het bedrijfsleven gerold. Heel wat bedrijven hebben in zeven haasten hun bedrijfsmodel moeten herzien en soms zelfs helemaal moeten omgooien.

De juiste mindset

Zoiets krijg je als bedrijf uiteraard alleen maar klaar wanneer je medewerkers over een uitstekend aanpassingsvermogen beschikken. Zet dit jou aan het denken en kom je tot de conclusie dat je wel wat meer van dat AQ kan gebruiken? Dan is er goed nieuws: je kan je AQ trainen. Alles begint met de juiste mindset. Zie elke verandering als iets waar je reikhalzend naar uitkijkt. Smijt je erin. Zonder angst of vooringenomenheid. Ben je enthousiast, maar loopt het desondanks toch niet zoals je wil? Ook goed. Ondertussen leer je bij en pas je je verder aan de veranderende werksituatie aan. Lukt het niet, zet dan al je zinnen op een alternatief waar je eveneens gelukkig mee kan zijn. Zo, je AQ heeft bij deze alweer een stevige boost gekregen.

Pascal Dewulf