7 tips om nooit meer te twijfelen tijdens een presentatie voor publiek

Krijg je klamme handjes bij de gedachte aan die presentatie die je binnenkort moet geven? Dat is echt niet nodig, zeker niet wanneer je de volgende tips in gedachten houdt.

1. Zorg voor een atypisch begin

Heb je een bepaald onderwerp waarrond je presentatie draait, negeer dat dan (schijnbaar) en begin met een intrigerend verhaal. Vertel iets bijzonders dat je overkwam. Zorg waar mogelijk dat er ergens een (indirecte) link is met het onderwerp dat je gaat aansnijden. De kracht van een goed verhaal is niet te onderschatten. Je grijpt je publiek zo meteen bij de keel.

2. Zappen maar

Zorg voor je presentatie dat je rekening houdt met de zapcultuur die mensen vandaag hanteren. Het ene moment checken ze hun smartphone, het andere moment lopen ze door een spreadsheet op hun tablet, … Bouw dus wat interactieve links in je presentatie in waarmee je misschien even kan afwijken van het onderwerp met een leuke anekdote om vervolgens weer terug te komen naar de orde van de dag.

3. Ga op je doel af

Niets vervelender dan een presentatie die nergens naar toe gaat. Het is als een concert zonder muziek. Baken daarom op voorhand duidelijk af wat je me je presentatie wil bereiken. Je gaat je hierdoor gelijk een heel stuk zekerder voelen voor je publiek. Ben jij zeker van je stuk, dan brengt dat rust bij het publiek.

4. Weet wie je voor je hebt

Een presentatie is helaas geen one-size-fits-all. Stem je presentatie af op de mensen die je voor je krijgt. Voor een management board is dat een compacte dashboard presentatie, voor een groep techneuten mag het uiteraard een stuk technischer zijn. Voor een bende creatievelingen mag het dan weer lekker gek zijn.

5. Een lach en een traan

Een huizenhoog cliché, maar het kan echt geen kwaad om wat emotie in je presentatie te steken. Emoties bewegen mensen, of dat nu een slimme opmerking is dan wel een filosofische uitspraak die mensen even stil maakt. Je publiek gaat er jou meer door waarderen.

6. Geef aan wat je verwacht

Het hoeft geen betoog dat een presentatie aan zijn nut voorbij gaat wanneer je publiek aan het eind geen idee heeft waar het nu eigenlijk over ging. Aarzel dus niet om aan het eind in een twintigtal woorden in de verf te zetten wat nu eigenlijk de bedoeling is en wat de actie is die je van je publiek verwacht.

7. It’s not rocket science

Een presentatie is een geen openhartoperatie. Reden te meer om er naast je verstand ook je hart en ziel in te steken en gewoon relax voor de dag te komen. Niemand gaat je lynchen. Je publiek zal je dankbaar zijn voor je relaxte attitude.

Pascal Dewulf