7 ontegensprekelijke voordelen van nachtwerk

Nachtwerk is niet voor iedereen. Toch heeft het heel wat voordelen. Wij sommen er graag zeven voor jou op.

Je kan overdag wat anders doen

Uiteraard eerst even slapen, maar vervolgens kan je ook heel wat andere dingen doen. Gegarandeerd minder volk in de supermarkt. Een bezoek aan de dokter? Even bij de kapper langs? Terrasje doen? Daar moet je voortaan geen afspraken meer voor maken bij je baas.

Gedaan met fileleed

Geen ellenlange files meer op weg naar het werk of overvolle treinen waar je nauwelijks nog een zitplaats vindt. Je verplaatsing naar het werk wordt figuurlijk een wandeling in het park. Weer een stressfactor die je vaarwel kan zeggen.

Je loonzakje wordt groter

Nachtwerk impliceert ook dat je extra wordt betaald. Oké, toegegeven, niet meteen het makkelijkste moment om aan de slag te zijn. Wel doorgaans een stevige opsteker voor je salaris.

Bye bye blue Monday

Het maandaggevoel is voor jou definitief verleden tijd. Wanneer jij aan de slag gaat, is maandag al zo goed als voorbij. Het hangt er dus allemaal maar vanaf hoe je naar de dingen kijkt. Kom je terug thuis van je nachtshift op maandag? Dan ben je al bij dinsdag aanbeland.

Je bent efficiënter aan de slag:

Geen lawine aan telefoontjes, geen overdaad aan e-mails of collega’s die je voor ditjes en datjes komen lastigvallen. Je kan je met andere woorden helemaal concentreren op je werk. En zo krijg je gelijk heel wat meer werk verzet dan dat je overdag gedaan zou krijgen.

Het heeft iets idyllisch

Dat is althans wat je vaak hoort van mensen die ’s nachts aan de slag zijn. Ook geven ze doorgaans aan dat het werk ’s nachts minder zwaar lijkt. Dat is uiteraard perceptie. En voor iedereen zal nachtwerk anders aanvoelen. Toch zijn heel wat nachtwerkers best enthousiast over hun nachtelijke bezigheden.

Een vrije avond is magisch

Moet je op een avond niet aan de slag? Dan heeft dat voor jou doorgaans iets magisch. Weekavonden: wat voor de gemiddelde mens iets doodgewoon is, is voor jou helemaal bijzonder. Je leven krijgt door nachtwerk dus ook (nog) wat meer kleur.

Pascal Dewulf