6 tips voor een duurzame carrière

Duurzaamheid lijkt zich in alle geledingen van het maatschappelijk discours te nestelen. Ook wanneer het op jobs en carrière aankomt. De hamvraag: hoe vind je zo’n duurzame job die je op weg helpt naar een duurzame carrière? Met deze tips bijvoorbeeld.

1. Omarm een duurzame mentaliteit

Mik je op een duurzame carrière dan is het belangrijk om ook actief stappen te zetten op dat vlak. Geef op de werkplek voorrang aan een mentaliteit waarbij je prioriteit geeft aan duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. Dat impliceert ook dat je de impact van jouw acties en die van je collega’s begrijpt en actief gaat aansturen. Het zit vaak in kleine dingen zoals ecologisch omgaan met de middelen op de werkplek (een koffiebeker in de plaats van een plastic cup), maar ook het actief uitkiezen van banen die die duurzaamheid voorop plaatsen.

2. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rond duurzaamheid

Het is belangrijk dat je je ten gronde informeert over wat zo’n duurzame carrière inhoudt. Lees erover, beweeg je online in groepen die met het thema bezig zijn of ontmoet ook gelijkgezinden tijdens evenementen of bijeenkomsten rond het thema. Je kan die duurzame carrière immers enkel maar uitbouwen wanneer je helemaal begrijpt waar zo’n duurzame carrière om draait. Trek het duurzaamheidsgegeven echter ook open naar een bredere maatschappelijke context. Zo krijg je een nog duidelijker beeld hoe je die duurzaamheid kan inbedden in je job en je carrière.

3. Laat van je horen

Die duurzame carrière, daar bouw je uiteraard in stilte aan. Het is als een soort van rode draad in je beroepsloopbaan. Toch is het ook belangrijk dat je van je laat horen. Dat je uitdraagt waarom jij bewust voor die duurzame carrière wil gaan. En wat je daarmee wil bereiken. Zo wordt jouw idee ook sneller en beter gedragen door je baas en op de werkplek.

4. Probeer anderen te enthousiasmeren

Doordat je je duurzame carrière bespreekbaar maakt bij je baas en je collega’s ga je hen misschien ook enthousiasmeren. Zo wordt niet enkel jouw carrière duurzaam, maar mogelijk ook die van je collega’s. Wanneer je omringd bent door mensen die op dat vlak helemaal overtuigd zijn van jouw duurzaamheidsverhaal, gaat jou dat verder sterken in jouw overtuiging.

5. Identificeer mogelijkheden voor verbetering op het vlak van duurzaamheid

In welke hoedanigheid, functie of branche je ook werkt, er zijn altijd kansen voor verbetering op het vlak van duurzaamheid. Neem dan ook de tijd om de huidige flow op dat vlak in jouw bedrijf onder de loep te nemen. Misschien kan je niet meteen grote veranderingen doorvoeren, maar vele kleintjes maken uiteindelijk ook één groot initiatief. Door die kleine stapjes te nemen, ga je hogere managementsregionen mogelijk ook mee aan boord krijgen. En zorg je zo wel voor een omwenteling van de ecologische voetafdruk in het bedrijf waar je aan de slag bent.

6. Plan een langetermijnvisie

Een duurzame carrière, dat is niet enkel doen. Ook denken is op dat vlak belangrijk. Wat is het grotere plaatje van die duurzame carrière? Wil je gewoon je jobtevredenheid hoog houden of is het echt de hoeksteen van je carrière? Wil je doorgroeien in dat duurzaamheidsverhaal en zo steeds meer impact maken? Even wat duurzaam denkwerk is dus echt wel aangewezen.

Pascal Dewulf

Bron: Greenjobs.nl