6 manieren om jouw verborgen talenten te ontdekken (en er professioneel wat mee te doen)

Jij bent jij. Je bent uniek. Ook jouw talenten. In het geroezemoes van je werkroutine gaat die authenticiteit echter al eens verloren. Hoog tijd om je unieke talenten te (her)ontdekken en er professioneel wat mee te doen.

1. Ga er even bij zitten

Ideeën komen vaak bovendrijven wanneer je even tijd maakt voor stilte. Plof in de sofa en overdenk wie je bent. Ga daarbij gerust ver terug in de tijd. Denk over de unieke dingen die je deed als kind of jongvolwassene, maar die je doorheen de jaren uit het oog bent verloren. Kan je daar professioneel nog wat mee?

2. Wie schrijft die blijft

Schrijf de dingen die in je opkomen kort neer. Hoe gek ze ook mogen zijn. Doe dat een aantal weken en herlees vervolgens even wat je zoal allemaal hebt neergepend. De kans dat tussen jouw proza een nieuwe professionele opportuniteit verborgen zit, is groot.

3. Maak een praatje

Doe een babbel met collega’s, familie en vrienden. Vraag hen waarvan zij vinden dat jij echt in uitblinkt. Hopelijk is dat in dit geval niet de job die je al eerder deed. Anders ben je immers terug naar af. Bedoeling van deze vragenronde is immers om van andere mensen te weten te komen waar jij heel goed in bent zonder dat je dat eigenlijk zelf in de gaten hebt.

4. Kijk eens naar jezelf

Dit is geen berisping. Neen, kijk echt eens naar jezelf. Je bent een professional met een eigen insteek, een uniek elan en dito carrièreaspiraties. Jezelf meten aan anderen gaat die verborgen talenten dus niet naar boven brengen. Kijk naar je eigen carrièrepad en hoe jij denkt dat dit zich in de komende jaren zal ontvouwen. Laat je op dat vlak niet van de wijs brengen. De bezorgdheid van je moeder (of vader) mag je in dit geval bijvoorbeeld even naast je neerleggen.

5. Laat je bijstaan door een expert

Iedereen doet waar hij of zij professioneel goed in is. Alleen maar op jezelf vertrouwen om die verborgen talenten te ontginnen, is dan ook geen degelijke strategie. Laat je daarom misschien bijstaan door een specialist in loopbaanbegeleiding. Die heeft doorgaans de nodige expertise aan boord om die verborgen talenten samen met jou naar de oppervlakte te brengen. Lukt het toch niet, dan heb je in het slechtste geval weer een aantal nieuwe inzichten verkregen waar je opnieuw verder meer aan de slag kan.

6. Doe eens lekker gek

Stap uit je comfortzone, zoek misschien naar een compleet andere job dan je tot nog toe deed. Kijk of er niet wat leuks en nieuws is voor jou vlak bij huis. Wist je dat het op regiotalent.be bulkt van de leuke jobs in je eigen regio? Waar wacht je nog op?

Pascal Dewulf