5 redenen waarom het eindresultaat niet het belangrijkste mag zijn in je werk
20/03/2024
In je werk wil je resultaten. Die resultaten mogen echter geen doel op zich worden. Dit is waarom.
Werken met passie, daar is niets mis mee. Het helpt je om het beste uit jezelf te halen en uit te blinken in je vak. Toch moet je uitkijken met die passie. Het is immers iets waarvan de vlammen hoog kunnen oplaaien. Dat betekent met andere woorden ook dat je er kan in doorslaan. Een gedrevenheid transformeert dan naar een obsessie waarin je jezelf compleet kan verliezen.
Enkel het resultaat telt
Wat is dat dan: doorslaan in resultaatgerichtheid? Een paar praktische voorbeelden maken dit snel duidelijk: de schrijver die niet langer schrijft vanuit zijn interesse in het vertellen van mooie verhalen, maar waarbij de verkoop- of kijkcijfers de boventoon voeren. Commercieel belang gaat primeren boven het creatieve proces. Of de sterrenkok die enkel nog kookt om zijn sterren te behouden en daarbij alle passie en plezier helemaal is vergeten. Of ook de ondernemer die enkel nog gaat voor financieel gewin en zijn missie en de klanten daarbij volledig uit het oog is verloren.
Obsessieve passie is niet oké
Robert Vallerand, hoogleraar aan de universiteit van Quebec (Canada), heeft er zelfs onderzoek naar gedaan. Vallerand geeft aan dat wanneer succes en resultaat belangrijker zijn dan het eigenlijke doel, dat niet enkel schadelijk is voor de persoon, maar ook voor zijn omgeving. Zelf noemt hij het obsessieve passie. Daar schuilt een gevaar in, namelijk het verliezen van interesse. Zodra je dan immers merkt dat de gezonde stress en het werkplezier er een beetje af zijn en de resultaten bovendien ondermaats, je jouw werk als een verplichting gaat aanvoelen.
Niet alles is een persoonlijke mislukking
Die obsessieve passie voor resultaten heeft ook invloed op jou, als persoon. Zo zal je bijvoorbeeld minder goed met kritiek kunnen omgaan wanneer je niet de verhoopte resultaten boekt. Ook kan een gebrek aan vooruitgang dan al snel aanvoelen als een persoonlijke mislukking. Je ziet met andere woorden resultaten als een verlengstuk van jezelf. En wanneer je daar vervolgens niet tevreden over bent, heb je het gevoel te falen.
Loop niet achter de succeswortel
Vaak ga je daarbij ook onrealistische doelen stellen. Wanneer enkel de resultaten tellen, ga je immers nooit tevreden zijn. Het moet altijd verder, beter en sneller. Je loopt met andere woorden achter een succeswortel aan die je nooit kan pakken. Ook zijn mensen die te resultaatgericht zijn vatbaarder voor depressie, angsten en burn-out. Ook het opbouwen en onderhouden van sociale relaties verloopt volgens Vallerand moeizamer omdat mensen al hun tijd en energie in hun werk steken en dus niet toekomen aan het opbouwen van gezonde, sociale banden.
Jouw welzijn op lange termijn is cruciaal
Probeer daarom vooral opnieuw plezier in je werk te vinden. Laat je ook niet nodeloos onder druk zetten door je baas om altijd die resultaten maar verder op te krikken. Trek zelfs een denkbeeldige lijn in het zand waar je baas niet over kan. Alleen zo kan je jouw eigen welzijn ook op lange termijn blijven garanderen. Zie het eindresultaat en het succes daarvan als een bij-effect van je werk. Tuurlijk wil je het goed doen, maar hou het wel gezond voor jezelf en de mensen die jou omringen.
Pascal Dewulf
Bron: timemanagement.nl