4 tips om parttime de carrièreladder op te zoeven

Deeltijds aan de slag en toch op zoek naar een stevige boost voor je carrière? Dat doe je met deze 4 supertips.

Het lijkt niet makkelijk om de top van de bedrijfsladder ter bereiken wanneer je deeltijds werkt. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Met wat extra doorzicht en deze tips ben je alvast flink op weg om het te maken in de hogere regionen. Ook wanneer je parttime aan de slag bent.

Scoren met flexibiliteit

Zorg dat je ook tijdens je afwezigheid op het werk (de dagen dat je niet aan de slag bent) bereikbaar bent via telefoon of app voor je baas en collega’s. Beantwoord tijdens jouw afwezigheid eveneens belangrijke e-mails en ga in op dringende todo’s. Het gaat een beetje in tegen het gescheiden houden van werk/privé. Wil je echter ook als deeltijdse werkkracht volop carrière maken? Dan zal je moeten uitblinken door je flexibiliteit, beschikbaarheid en inzetbaarheid. Even niet disponibel? Zorg dan voor duidelijke boodschappen op je voicemails, in je e-mails en dies meer. Zo blijf je ook zichtbaar op de dagen dat je in principe niet op kantoor bent.

Verander je mindset

Kom los van het idee dat je als deeltijds werkende geen kans maakt om door te stoten tot in de directiekamer. Jij kan je tijdens je (deeltijds) werk immers helemaal concentreren op je werk. Dit terwijl mensen die voltijds aan de slag zijn, mogelijk meer zijn geëngageerd in randactiviteiten, een overdaad aan meetings… Kortom, jij kan voluit gaan met een stevige dosis gebalde werkenergie.

Horen, zien en zwijgen

Parttime aan de slag zijn, is een volledig plausibele keuze. Jouw keuze. Toch kan je richting klanten en andere partijen beter discreet zijn daarover. Je hoeft je er niet voor te schamen. Dat zeker niet. Door het niet aan de grote klok te hangen, bespaar je je echter wel een pak vooroordelen. Hoe je het immers ook keert of draait: tegenover deeltijds werken bestaan immers vaak nog heel wat onterechte voordelen. Hoe minder je je daartegen moet verweren, hoe meer energie je kan steken in je werk.

Fulltime betrokkenheid

Een mooie slagzin is alvast dat het niet gaat om fulltime werken, maar wel om fulltime betrokkenheid. Laat dat zien via bijvoorbeeld jouw glijdende beschikbaarheid. Mogelijk kan je ’s avonds ook al eens aan de slag zijn (ook op dagen dat je officieel niet werkt). Je collega’s zullen je dankbaar zijn. Toon vooral naar je collega’s/klanten dat je echt geëngageerd bent en werkt met korte, effectieve communicatielijnen. Zo sta je steeds dicht bij het werkgebeuren. En ben je zichtbaar. Ook al ben je niet fysiek aanwezig.

Pascal Dewulf