4 criteria die bepalen of je een zwaar beroep hebt
19/02/2018
In het verleden werden er te pas en te onpas discussies gevoerd over wat dan wel of niet een zwaar beroep zou moeten zijn. Na ellenlang overleg hebben de sociale partners nu vier criteria geformuleerd die zware beroepen moeten onderscheiden.
Eerst en vooral: er zijn criteria geformuleerd door de sociale partners voor wat een zwaar beroep moet zijn, maar een officiële nieuwe lijst komt er niet. Het zijn volgens de overheid immers de individuele arbeidsomstandigheden die bepalen of je al dan niet een zwaar beroep hebt. De zware beroepen van vandaag blijven dus de zware beroepen van morgen en daar wordt niet aan geraakt. Valt je job onder één van volgende categorieën dan zit je volgens de sociale partners echter wel in wat een zwaar beroep te noemen is.
1. Fysiek zware beroepen
Ben je fysiek bezig met lichamelijke arbeid waarbij je rug en andere lichaamsdelen het hard te verduren krijgen en werk je ook nog eens met extreme temperaturen dan kan je er zonder meer vanuit gaan dat je een zwaar beroep beoefent. Uiteraard is er dan voor jou wel een systeem van vervroegd pensioen voorzien. Dat zijn dan bouwvakkers, grondwerkers, …
2. Mentaal zware functies
Dan heb je ook de jobs die je mentaal erg zwaar kunnen belasten. Daar knelt het schoentje echter. Mentale belasting is minder goed te meten dan fysieke belasting. Ze zijn er dan ook aan voor de moeite de piloten, zorgwerkers, opvoeders, leerkrachten, journalisten in crisisgebieden, … van deze wereld. Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits ijverde er nog voor om leerkracht te aanvaarden als potentieel zwaar beroep. Dat is dus niet gelukt.
3. Risicovol werk
Ruwweg betreft het hier jobs die een risico inhouden voor de gezondheid door blootstelling aan schadelijke stoffen, maar ook beroepen met een verhoogd risico op arbeidsongevallen. Daar vallen onder (niet exhaustief): politieagenten, militairen (in operationele functies), brandweerlui en dies meer. De sociale bemiddelaars delen deze categorie op in maar liefst acht deelcategorieën: hoogtewerk, ondergronds werk, werk onder water, werk in publiek transport, werk met vuur, werk met nationale risico’s (zoals nucleaire veiligheid), werk in isolatie en werk onder grote alertheid.
4. Jobs met een zwaar arbeidsregime
Wie nachtwerk doet, in ploegen werkt of een erg onregelmatig uurrooster heeft, zal naar alle waarschijnlijkheid een belastender beroep hebben dan iemand die een nine-to-five job heeft. Dat zijn dan zorgwerkers met nachtdienst, horecapersoneel, bewakingsagenten, productiearbeider, …
Pascal Dewulf