Na een burn-out terug aan de slag bij dezelfde werkgever: kan dat?

Je hebt geen fut meer, voelt je iedere morgen bij de gedachte aan de werkdag alsof je een enorme berg over moet: een burn-out is geen pretje. Vaak word je dan op verplichte rust gezet. Maar wat wanneer je langzaam uit het dal klautert en je weer op je oude werkplek aan de slag wil?

Kort gezegd: ja, het kan, mits je baas je als een absolute meerwaarde voor het bedrijf beschouwt en tijdens je afwezigheid een open contact met jou onderhoudt. Dat contact moet dan niet enkel bestaan uit het je op de hoogte houden van het reilen en zeilen op de werkvloer. Er moet ook emotionele ondersteuning zijn. Niet dat je baas zich als gesprekstherapeut moet gaan profileren, maar toch moet er plaats zijn om je emoties te ventileren. Heb je het even heel moeilijk, dan kan een telefoongesprek of een Skype onderhoud enorm opluchten. Je praat bij over hoe alles (zonder jou) verloopt op het werk (dat geeft je rust en het gevoel dat je nodig bent), maar ook over hoe je je voelt en waar dat je denkt dat het naartoe gaat met jou. Ook daar moet je baas even toegewijd en actief luisteren en proberen oplossingen te bieden.

Nieuwe opportuniteiten

Het samen zoeken (jij en je baas) naar nieuwe professionele opportuniteiten binnen het bedrijf is al de helft van de oplossing. Je voelt dat je nodig bent en je kan voor jezelf een toekomst zien, zelfs wanneer je op dat moment het misschien helemaal nog niet ziet zitten om terug aan de slag te gaan. Wanneer je baas je ondersteunt, voel je echter wel dat er een gezamenlijk doel is, iets waar jullie in alle rust kunnen aan werken opdat je op een dag weer terug kan instappen. Erg belangrijk wanneer dat effectief gebeurt, is dat je baas en je collega’s je in alle positiviteit terug verwelkomen en je zeker niet veroordelen als een zwakkere schakel omdat je het een paar maanden hebt laten afweten.

Instappen

Belangrijk is ook dat wanneer je terug instapt, het volledige reïntegratietraject (dan klinkt zwaarder dan het is) al is uitgetekend. Krijg je je oude job terug Heb je in overleg met je baas een nieuwe job gekregen die beter aansluit bij jouw talenten? Krijg je misschien nieuwe collega’s? Ga je onmiddellijk terug voltijds aan de slag? Al die dingen moeten volledig zijn uitgeklaard op het moment dat je weer door de bedrijfsdeuren naar binnen wandelt.

Pascal Dewulf