Kan kunst helpen om burnouts te vermijden?

Stress en burnout blijven in de professionele omgeving lelijk huis houden. Met haar bedrijfje Art Crossing probeert creatief therapeute Rebekka Rogiest proactief mensen via kunst weer te leren om te improviseren en om zonder angst om te gaan met de zovele onverwachte zaken die hun pad kruisen en die vaak de aanleiding vormen tot grote problemen rond geestelijk welbevinden.

FUD-syndroom en veilige hondenmand

De cijfers liegen niet: steeds meer mensen hebben het lastig om de wereld van vandaag aan te kunnen. Trendwatcher Herman Konings stelt terecht dat we met zijn allen in de ban zijn van het FUD-syndroom, wat verwijst naar “fear“, “uncertainty” en “doubt“. Volgens de Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas gaan steeds meer mensen, omdat ze de razendsnelle veranderingen in de wereld niet langer aankunnen, op zoek naar een “veilige hondenmand, waarin ze zich kwispelstaartend kunnen terugtrekken”. Ook in het professionele leven hebben steeds meer mensen het moeilijker om zich staande te houden en het aantal burnouts neemt hand over hand toe. “In de plaats van dat lijdzaam aan te zien en te wachten tot er weer eens iemand instort, met alle gevolgen vandien, kunnen we beter proactief handelen door mensen weer te leren wat improviseren is en door hen met kunst bezig te laten zijn”, zegt Rebekka Rogiest.

Groot taboe

Hoewel in ons land de jongste twee jaar telkens zowat 15 miljard euro moest worden besteed aan mentale gezondheidsproblemen, blijft praten daarover zowel bij werkgevers als werknemers vaak een groot taboe. “Nochtans moet je niet doorgeleerd hebben om te beseffen dat investeringen in infrastructuur en technologische innovatie alleen niet volstaan en dat een bedrijf zonder mentaal gezonde mensen op korte en lange termijn geen waarde heeft”, zegt Rebekka Rogiest.

Kunst

Art Crossing zet daarom op een onderbouwde en doelgerichte manier kunst in om mensen te doen groeien en veranderen. “Ik ben ervan overtuigd dat veel problemen rond mentale gezondheid te vermijden zijn, als mensen weer leren wat improviseren is”, zegt Rebekka Rogiest. “Dat improviseren is niet te verwarren met aanmodderen en zomaar zeggen wat eerst in je opkomt, het is werkelijk durven en kunnen kijken en luisteren en daarop voortbouwen. Het is met een comfortabel gevoel kunnen voortwerken op een op het eerste gezicht zeer oncomfortabele situatie. Niet voor niets werk ik zowel in mijn privépraktijk als in de ondernemerswereld zonder op voorhand uitgewerkte protocollen. Door mensen de gelegenheid te geven vrijuit te spreken, beeldend te werken of in het veld van de spel binnen te gaan hebben ze de mogelijkheid om keuzes te maken, zich te verspreken, te reflecteren en op zoek te gaan naar een oplossing die voor hen werkt. Als je met verf aan het werk bent, verlopen veel dingen niet volgens plan en dan moet je daar creatief op reageren. Mensen die dat via de kunst leren, kunnen daar ook in hun professionele leven mee omgaan.”

Geert Degrande