Burn-out: 10 alarmerende signalen
18/06/2014
2 op de 3 werkende Belgen ervaren stress op hun job, soms zelfs zo erg dat ze lange tijd out zijn. Volgens hr-dienstverlener Securex is ruim een derde van alle afwezigheidsdagen te wijten aan stress. Ingrijpen voor het uitmondt in een burn-out is de boodschap. Op welke signalen moet je letten?
1. Je werkt keihard, maar zonder veel resultaat
Werk je heel hard, raken je batterijen plat, maar zie je weinig concrete resultaten? Dat wil zeggen dat de verhouding tussen input en output uit balans is. Je zou efficiënt en effectief moeten werken, zodat je meer produceert dan dat je investeert. Als de omgekeerde situatie lang aanhoudt, zal dat onvermijdelijk tot frustraties leiden.
2. Je nachtrust is allesbehalve verkwikkend
Blijf je ’s nachts maar woelen en piekeren, zonder het gevoel te hebben dat je een verkwikkende slaap krijgt, dan begin je steeds vermoeider aan je dagen en raak je gefrustreerd omdat je niet de resultaten bereikt die jij of je leidinggevende voor ogen hadden.
3. Je weet niet waar eerst te beginnen
Heb je een chaotische takenlijst waar geen enkele methodiek in zit? Dan kan dat in eerste instantie misschien je creativiteit aanscherpen, maar als de situatie te lang duurt, dan raak je in een vicieuze negatieve cirkel.
4. Je blijft te lang hangen op de sociale media
Als je te veel tijd spendeert aan Facebook, Twitter of nieuwssites, om toch maar niet aan je werk te beginnen of eraan verder te werken, dan is dat ook een teken dat je opgebrand raakt. Je begint namelijk uitstelgedrag te tonen omdat je je werk niet meer gepassioneerd doet. Zelfs mailtjes zitten aanklikken in je mailbox kan een manier zijn om te ontsnappen aan het échte werk.
5. Je vindt je werk niet meer leuk
Als je houdt van je werk, dan is niets je te veel en vind je het een plezier om naar je werk te vertrekken. Als je dat gevoel echt niet meer hebt, grijp dan in.
6. Je bent lusteloos
Natuurlijk hebben we het na een weekend of na de vakantie allemaal moeilijk om weer in het werkritme te komen, maar als je je steeds vaker onzeker, onrustig en lusteloos voelt, heel veel of heel weinig begint te eten, meer rookt en drinkt en je sociale contacten uit de weg gaat, is er duidelijk een knipperlichtje aan het branden.
7. Je huilt sneller dan normaal
Als je sneller huilt dan normaal, je moeilijker kan concentreren en vaker last hebt van stemmingswisselingen, angstaanvallen en vergeetachtigheid, is de kans groot dat een burn-out om de hoek loert.
8. Je lichaam geeft signalen
Hartkloppingen, hoofd- en buikpijn, nek- en rugklachten, hyperventilatie en minder weerstand kunnen stuk voor stuk knipperlichten zijn die je attent moeten maken voor het dreigende gevaar op een burn-out.
9. Je vindt dat de tijd traag vooruit gaat
Heb je het gevoel dat er uren voorbij zijn terwijl de klok amper een kwartier later aanwijst? Dit is een sterk signaal, heel eigen aan een burn-out.
10. Je hebt veel negatieve gedachten over jezelf en zondert je af
Heb je zo goed als geen zelfvertrouwen meer? Kan je je niet van de indruk ontdoen dat je je taken vroeger allemaal beter aankon dan nu? Vind je dat anderen het er beter van afbrengen dan jij en zonder je je daarom af? Praat dan snel over de situatie met je dokter of met je verantwoordelijke op het werk, want dit zijn bij uitstek symptomen van een naderende burn-out.
Geert Degrande