Ben jij vatbaar voor een burn-out?

Op sommige werkvloeren behoort de burn-out al tot het vaste decor. Toch is niet elke werknemer er even vatbaar voor. Wie loopt meer risico om te bezwijken aan overmatige werkdruk? Een overzicht.

1. De secure perfectionist

Uiteraard staat dit type op nummer één. De perfectionist houdt zich zo sterk bezig met de kleinste details, dat hij het overzicht verliest en zijn werk niet meer kan relativeren.

Remedie: Laat voor één keer eens de details vallen, ook al valt je dat zwaar. Probeer het uit, wacht eventjes af en ontdek dat het eindresultaat er echt niet onder lijdt.

2. De aardige lovejunk

Om met de deur in huis te vallen: je bent te lief en te aardig. Je hengelt continu naar bevestiging en bent altijd bezig met wat anderen van jou zullen denken. Heel vermoeiend is dat voor jezelf!

Remedie: Besef dat andere mensen veel minder tijd aan jou spenderen dan je zelf denkt. Als je toch een kritische opmerking krijgt, analyseer dan eerst rustig of die terecht is. Indien ja, dan trek je er lessen uit. Indien nee, dan haal je je schouders op en ga je verder.

3. De plichtsgetrouwe jaknikker

Plichtsgetrouw zijn is op zich een mooie eigenschap, maar op het werk kan deze houding je ook zuur opbreken. Als je baas vraagt om een extra taak uit te voeren, zal je nooit nee durven zeggen – ook al verzuip je in het werk. En dan loert een burn-out om de hoek.

Remedie: Leuk dat jij altijd in functie van het bedrijf denkt, maar wat levert het jou op? Trek op tijd aan de rem als je overladen wordt met werk. En leer delegeren: je kan nooit alles zelf doen of onder controle houden. Verdeel het extra werk eerlijk onder alle collega’s.

4. Het wedijverende competitiebeest

Zit er een competitief beestje in jou? Eén dat van elke opdracht een wedstrijdje maakt en collega’s als concurrenten beschouwt? Zo creëer je onbewust een gespannen werkklimaat, waarin burn-outs makkelijker kunnen gedijen.

Remedie: Bevlogen zijn of een sterke prestatiedrang hebben, daar is niets mis mee. Maar laat het competitieve element varen – het is alleen maar ergerlijk voor anderen en voor jezelf.

5. En jij?

Behoor jij niet tot een van bovenstaande types? Let toch maar op, want je raakt sneller overspannen dan je denkt. Ga er nooit van uit dat je daar “te sterk” of “te nuchter” voor bent. Iedereen die voor langere tijd onder druk staat op het werk, en geen gelegenheid krijgt om te herstellen, belandt in de gevarenzone.

Gerlinde De Bruycker