Moet je voor het geld een job blijven doen?
29/10/2015
Ongeacht of je na je studies snel aan het werk kan of daar eerst een lange zoektocht voor over moet hebben, het is de bedoeling dat je je in je job gelukkig voelt. Maar daar knelt, als we de jongste cijfers mogen geloven, toch vaak het schoentje. Moet je een job blijven doen als je je er echt ongelukkig in voelt, ook al krijg je een goed salaris? Belangrijk is in ieder geval om voor de spiegel te staan. Ook gebruik maken van de loopbaancheque is in dit geval zeker aangewezen.
Het gevaar van routine en geld
Heel wat mensen komen in hun professionele leven op een gegeven ogenblik terecht in een situatie waarin ze al wat carrière hebben gemaakt en goed verdienen, maar eigenlijk hun job niet meer graag doen, omdat ze het enthousiasme van de beginperiode kwijtgespeeld zijn. Hun hart zegt op dat moment neen tegen de job die ze doen, maar hun verstand zegt ja omdat ze gewoon geraakt zijn aan het mooie salaris dat toch maar netjes op het einde van de maand op hun rekening wordt gestort. Soms komt een dergelijk moment ook al vroeg in een professionele carrière, bijvoorbeeld na twee snelle promoties. De vraag die onvermijdelijk rijst is of je die job moet blijven doen.
Voor de spiegel staan
En dan dringt een introspectie zich op. Wat is echt belangrijk voor jou? Ben je bereid om je eigen geluk op te geven ter wille van materiële zekerheid, die je hoe dan ook door andere factoren, zoals een zware ziekte, een ongeval of een verlies, zou relativeren? Wat zou je voor jezelf beslissen als er geen beperkingen waren? Afhankelijk van je antwoorden zijn een aantal oplossingen mogelijk zoals proberen gaan voor een andere job binnen hetzelfde bedrijf, je werk dat je niet graag doet toch blijven doen, maar het combineren met een aantrekkelijk project of effectief opstappen en op zoek gaan naar iets anders. Wat zeker helpt om het tijdelijke gevoel van twijfel en het piekeren wat opzij te zetten is je concentreren op een nieuwe cursus of op vrijwilligerswerk. Dat leidt onvermijdelijk tot nieuwe inzichten. Wees ook niet te beroerd om waar je mee zit aan te kaarten bij vrienden en kennissen of zelfs bij mensen die je niet kent maar van wie je weet dat ze ooit met hetzelfde probleem hebben gekampt.
Maak gebruik van de loopbaancheque
Sinds 2 jaar kan je, als je met dergelijke vragen zit, ook gebruik maken van de loopbaancheque. Ongeacht of je werknemer of zelfstandige bent, kan je een dergelijke cheque voor 40 euro kopen bij de VDAB. Die cheque kan bij een loopbaancentrum naar keuze omgeruild worden voor 4 uur loopbaanbegeleiding (marktwaarde 550 euro). Iedereen heeft recht op 2 cheques per 6 jaar. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters lanceerde de eerste loopbaancheques op 1 juli 2013. “Iedereen zou geregeld moeten nadenken over zijn of haar loopbaan,” zegt Muyters. “Vroeger bestond al een systeem van loopbaanbegeleiding, maar dat was een stroef aanbodgericht instrument. Met de loopbaancheque hebben we filosofie omgedraaid en de markt opengegooid. Nu koop je een cheque en ga je naar één van de vele aanbieders, dicht bij jou in de buurt. De cijfers tonen dat aan: na 2 werkingsjaren zijn er vandaag 153 loopbaancentra in 1025 vestigingen verspreid over heel Vlaanderen. Dat is een verviervoudiging van de markt.” Het gebruik van de loopbaanbegeleiding is met bijna 87% gestegen. In totaal hebben na 2 jaar 22.652 mensen loopbaanbegeleiding gevolgd. Het toont aan dat mensen nood hebben aan het nadenken over hun loopbaan, dat ze steeds vaker bewust bezig zijn met de met de keuzes die ze maken en dat ze geen schroom meer hebben om zich daarin professioneel te laten begeleiden. Het is belangrijk om te weten wat je kent en kunt, welke richting je uit wil en hoe je daar kan komen. De loopbaancheque biedt iedereen de kans om dat op een degelijke wijze aan te pakken.
Geert Degrande