Lonen stijgen door indexatie en aangepaste belastingschalen
27/12/2022
De lonen van meer dan een miljoen werknemers stijgen vanaf januari 2023 met ruim 11 procent. Hun lonen worden aangepast aan de stijgende inflatie. In heel wat sectoren gebeurt dat een keer per jaar, vaak op 1 januari. Daarbovenop zullen, door de aanpassing van de belastingschalen in de bedrijfsvoorheffing, alle Belgen vanaf 1 januari hun nettoloon zien stijgen, zowel in de private als in de openbare sector.
De grootste groep van werknemers die hun lonen zien stijgen op 1 januari – met 11,08 procent – valt onder het paritair comité 200. Ze zijn met een half miljoen. Onder meer IT’ers, maar ook werknemers van callcentra of bedienden in uitzendkantoren of in de grafische nijverheid behoren tot dat paritair comité.
Er zijn nog wel meer werknemers die hun loon vanaf januari aangepast zien aan de index. Dat is bijvoorbeeld het geval voor werknemers uit de voedingsnijverheid (10,96 procent), de handel in voedingswaren (11,08 procent), het goederenvervoer voor rekening van derden (10,96 procent), de bedienden van de internationale handel (11,19 procent), de horeca (10,964 procent), de verzekeringen (11,1905 procent) of het beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars (11,08 procent). Alles samen gaat het om meer dan een miljoen werknemers.
Belastingschalen
Daarbovenop zullen, door de aanpassing van de belastingschalen in de bedrijfsvoorheffing, alle Belgen vanaf 1 januari hun nettoloon zien stijgen, zowel in de private als in de openbare sector. Volgens hr-dienstverlener SD Worx gaat het om minstens 50 euro netto per maand die men meer zal gaan verdienen, of 600 euro netto per jaar.
De stijging staat los van de automatische loonindexering, die voor een pak werknemers uit de privésector ook op 1 januari valt en het nettoloon dus nog meer zal doen stijgen.
De aanpassing van de belastingschalen in de bedrijfsvoorheffing – het deeltje loon dat maandelijks wordt afgehouden van het brutoloon – is eveneens gelinkt aan de inflatie. Ook de belastingtarieven indexeren immers, waardoor een groter deel van het loon in een lagere belastingschaal terechtkomt, met een hoger netto loon tot gevolg.
50 tot 70 euro per maand
Al zijn er wel nog verschillen per gezinssituatie. SD Worx maakte berekeningen voor brutomaandlonen van 2.000 euro, 2.750 euro, 3.750 euro en 4.500 euro, en komt uit op minstens 50 euro meer per maand tot maximaal 70 euro meer.
Twee jaar geleden leverde de aanpassing van de belastingschalen een Belgische werknemer gemiddeld 5 euro per maand of 60 euro per jaar op, vorig jaar ongeveer 240 euro per jaar.
Belga