7 tips om meer te gaan verdienen

Niet (helemaal) tevreden over je salaris? Dan staat je één ding te doen: meer verdienen. Deze tips helpen jou alvast om dat op een goede manier aan te pakken.

1. Ga op onderzoek uit

Wat verdienen collega’s in een gelijkaardige functie? Ga op onderzoek uit. Heel wat online sites kunnen je daar een uitstekend idee over geven. Zo kan je ook aftoetsen of je verwachtingen rond een mogelijk loonsverhoging al dan niet correct zijn.

2. Timing is alles

Ben je een starter dan heb je meestal niet veel in de pap te brokken. Toch kan je ook dan discreet aangeven waar je met je loon naartoe wil. Ben je een doorwinterd professional dan kan je best bij je baas op de koffie gaan wanneer je succesvol een project hebt afgerond of wanneer je door bijvoorbeeld een concurrerend bedrijf bent gecontacteerd.

3. Weet wat je waard bent

Onderschat jezelf niet, maar overschat jezelf ook niet. Kijk naar jezelf en vraag je af wat je vaardigheden zijn, je sterktes en je zwaktes en hoe die zich verhouden naar je reële marktwaarde. Gewoon met nattevingerwerk bepalen dat je zo nodig opslag wil, is geen optie.

4. Loon is niet enkel centen

Wil je baas over loonsverhoging praten, maar ziet hij dat eerder als een toevoeging in extralegale voordelen, ziet dat dan niet alsof hij je met een kluitje in het riet wil sturen. Misschien wil hij je wel laten delen in de winst via een winstuitkering of aandelen? Of misschien gaat hij je overuren extra betalen. Het zijn allemaal dingen die je loonzakje eveneens laten groeien.

5. Denk niet uitsluitend op korte termijn

Kan je baas niet met onmiddellijke ingang opslag geven? Knap daar dan niet op af en bekijk met hem of haar wat de mogelijkheden zijn op middellange termijn en maak daarover dan concrete afspraken. Ze die afspraken ook op papier om misverstanden te voorkomen.

6. Denk misschien eens aan een andere job

Veranderen van bedrijf zorgt er doorgaans voor dat je meer zal gaan verdienen. Een ander bedrijf dat je wil binnenhalen, zal doorgaans bereid zijn om je meer te betalen. Maak daar echter geen misbruik van door te gaan jobhoppen want dat maakt je cv er zeker niet beter op.

7. Kies twee ijzersterke argumenten

Overdonder je baas niet met argumenten, maar overtuig hem met maximum twee stevige argumenten dat het tijd is om je opslag te geven. Dat maakt je vraag en je argumentatie veel transparanter en begrijpelijker. De kans dat hij of zij overstag zal gaan, is dan een stuk groter.

Pascal Dewulf