7 signalen dat je wordt onderbetaald in je job
30/03/2017
Loon naar werken, daar streven we met z’n allen naar. Helaas laat de realiteit op dat vlak soms te wensen over. Dit zijn alvast duidelijke signalen dat het beter kan met je loonzakje.
1. Het bedrijf waar je aan de slag bent, groeit maar jouw loon niet
Voel je dat je bedrijf een fikse groeispurt heeft ondergaan het voorbije jaar, maar blijft je loon status-quo? Dan is het tijd om je baas aan te spreken voor een loonsverhoging.
2. Je salaris is niet conform de marktwaarde
Praat je met collega’s in andere bedrijven die voor dezelfde job een pak meer verdienen dan jij? Dan mag je gerust ook bij je baas aan de bel gaan trekken.
3. Sinds je aanwerving is je loonbriefje nooit gewijzigd
Indien je nog maar een paar maanden in dienst bent, dan is dat uiteraard normaal. Ben je al meerdere jaren in dienst bij hetzelfde bedrijf en kijk je maandelijks nog altijd tegen hetzelfde loonstrookje aan, dan is het tijd voor verandering.
4. Je krijgt meer jobverantwoordelijkheid, maar je loon stijgt niet
Vraagt je baas je om meer verantwoordelijk op te nemen, maar hoor je niets over een overeenkomstig salaris? Wees dan niet te beschroomd om zelf het heft in handen te nemen en opslag te vragen.
5. Je hebt een buikgevoel
Je merkt het wanneer je collega’s van andere bedrijven ontmoet tijdens bijvoorbeeld een vakbeurs. ’s Avonds rijden zij naar huis met een leuke bedrijfswagen terwijl jouw baas zopas met gepaste trots aankondigde dat je treinabonnement ook dit jaar weer wordt vernieuwd. Aan het begin van het nieuwe jaar kregen je concullega’s een bonus voor hun goed prestaties en jij een kalender en een balpen. Daar moet geen tekening bij.
6. Je bent een witte raaf
Voor sommige jobs zijn er meer profielen beschikbaar dan voor andere. Zit jij in een sector waar iemand met de vaardigheden als die van jou eens om de paar jaar voorbijkomt, dan weet je het wel. Jawel, opslag.
7. Je maakt je huiswerk en komt tot een pijnlijke vaststelling
Met wat zoekwerk kan je makkelijk gegevens vinden over de gemiddelde verdiensten in je sector op websites. Zie je dat je zwaar onder de mediaan van verdiensten in je sector gaat, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Pascal Dewulf