7 jobs waarin je goed verdient zonder een hoger diploma

Geen hoger diploma en toch goed je kost verdienen? Dat kan: met deze jobs bijvoorbeeld.

1. Verkoper

Iets aan de man kunnen brengen is een kunst. Daarvoor moet je commercieel doorzicht hebben, maar vooral ook vertrouwen uitstralen. Daarnaast moet je eveneens een vlotte, welsprekende babbel hebben. Allemaal dingen die eigenlijk geen (hoger) diploma behoeven. Verkopen zit vaak in jou, zonder dat je er de nodige scholing hebt voor gedaan. Verkopen is vandaag de dag niet echt makkelijk, maar als je echt wilt, kan je er best aardig aan verdienen.

2. ICT-medewerker

Heel wat mensen die vandaag in de computersector belanden, hebben daar eigenlijk nooit echt voor gestudeerd. De ICT-sector heeft zo een nijpend gebrek aan goede krachten dat je er vaak zo wordt binnengehaald om je vervolgens vliegensvlug klaar te stomen om er aan de slag te gaan. De enige vereisten: leergierigheid, een positieve attitude en vooral veel goesting. Van een goed loon ben je alvast verzekerd.

3. (Vrachtwagen)Chauffeur

Meer dan ooit zijn er mensen nodig om die miljoenen pakjes, maar ook vrachten ter plaatse te brengen bij consumenten en bedrijven. De jobvereisten: je moet autonoom zijn, zelfredzaam en uiteraard graag de baan doen. Slecht betaald ben je niet omdat je ook vaak lang onderweg bent. Doe je internationaal transport dan wordt de cabine van je vrachtwagen vaak zelfs je (tijdelijke) thuis. Ook chauffeurs van vips kan je in die categorie onderbrengen. Enkel je rijbewijs in de geschikte categorie is uiteraard een absolute must.

4. Medewerker klantendienst

Wanneer je klanten te woord staat tijdens bijvoorbeeld een dienst-na-verkoop is er vaak weinig ruimte voor improvisatie en verloopt alles via scripts of scenario’s die je gewoon dient op te volgen. Makkelijk zat en zeker correct verloond, te weten dat je er ook zonder een echt diploma terecht kan.

5. Productiemedewerker

Sta je aan de band in een productie-unit, moet je in principe geen diploma op zak hebben. Na een intensieve training kan je er doorgaans snel aan de slag.

6. Schoonmaker

Een van de eerste dingen die je in je leven leerde, was om alles netjes te houden. Daar kan je ook je beroep van maken. Wanneer je in de professionele schoonmaakbusiness terechtkomt, betekent dat uiteraard heel wat meer dan gewoon een emmer en dweil vastgrijpen. Alles verloopt er volgens strikte procedures tot en met de schoonmaakinstrumenten die je mag en kan gebruiken alsook de tijd die je krijgt om een bepaalde schoonmaakklus te klaren. Er komt dus best wel wat druk bij kijken. Tot overmaat van ramp kan de sector het zich eigenlijk niet permitteren om kieskeurig te zijn want de nood aan schoonmaakspecialisten was nog nooit zo hoog.

7. Administratief medewerker

Hou je van paperassen en wil je op dat vlak graag professioneel je beste beentje voorzetten, kan je doorgaans heel snel aan de slag als administratief bediende. Het helpt zeker wanneer je overweg kan met de meest gangbare softwarepakketten voor tekstverwerking, rekenbladen, opmaak en dies meer. Heb je bovendien nog wat extra talenkennis, dan zit je helemaal goed.

Pascal Dewulf