5 tips om met succes te onderhandelen over je loon
05/09/2016
Mensen die onderhandelen over hun loon als een fluitje van een… cent beschouwen, zijn tot nader order de uitzondering op de regel. Voor de meesten onder ons blijven loononderhandelingen een heikele klus. Met de vijf onderstaande tips zou het in principe iets gemakkelijker moeten worden.
1. Gebruik precieze bedragen
Het lijkt op het eerste gezicht nogal eigenaardig om te vragen om bijvoorbeeld 3.675 euro per maand te verdienen. Dat zou toch gemakkelijk kunnen worden afgerond naar 3.600 of 3.700 euro. Onderzoek van de Columbia Business school heeft echter aangegeven dat je door een heel precies bedrag te noemen, je onderhandelingspositie versterkt, want dat geeft aan de andere kant van de tafel de indruk dat je heel goed je huiswerk hebt gemaakt en dat je aanbod redelijk is.
2. Gebruik flirttechnieken
Stel je voor dat diegene met wie je de onderhandeling voert de man of de vrouw is van wie je echt het hart wil veroveren, pak dan uit met dezelfde flirttechnieken die je in dat geval zou gebruiken, zo vergroot je kans om je beoogde doel te bereiken.
3. Beschouw het als een competitie
Volgens onderzoekers van de George Mason University kan je bij een loononderhandeling niet het meeste in de wacht slepen, als je te vriendelijk bent. Je moet natuurlijk beleefd blijven, maar het kan geen kwaad om je in te beelden dat het om een competitie gaat die je kan vergelijken met een partijtje armworstelen. Je kan misschien op een gegeven moment een beetje toegeven, om dan toch toe te slaan en zo te bereiken wat je in gedachten had.
4. Kijk je gesprekspartner recht in de ogen
Als je al een gesprek hebt weten af te dwingen om over je loon te onderhandelen, betekent dit normaal gezien dat je eigenlijk al de bovenhand hebt. Het gebeurt dan vaak dat je gesprekspartner zal wegkijken, omdat hij niet wil laten blijken dat hij je echt graag wil houden. Door oogcontact te proberen maken, versterk je nog je onderhandelingspositie.
5. Laat je gesprekspartner eerst zoveel mogelijk over zichzelf praten
Begin een gesprek met small talk en het liefst nog op zo’n manier dat de ander over zichzelf kan praten. Uit diverse onderzoeken, onder meer van Harvard, blijkt immers dat praten over jezelf dezelfde gevoelens van welzijn oproept als bijvoorbeeld eten. Met andere woorden: door je gesprekspartner over zichzelf te laten praten, breng je hem of haar in een betere stemming.
Geert Degrande