30 uren werken voor een voltijds loon?

Femma start vanaf deze maand met een proefproject rond de 30-urenweek. Werknemers werken vanaf nu een jaar lang slechts 30 uren per week en worden toch voltijds betaald. Femma gelooft dat werknemers die een betere balans hebben tussen werk en privé ook op professioneel vlak beter zullen presteren.

Waarom?

Femma gaat in tegen overvolle agenda’s en overuren en wil gezinnen de tijd geven om te leven. Jonge ouders en eenoudergezinnen schreeuwen om meer ademruimte. Femma kijkt hiervoor naar landen als Zweden en Finland, waar de 30-urenweek in heel wat bedrijven ingeburgerd is.

Hoe?

Femma bekeek de werkdruk en planning van haar werknemers. De processen werden geoptimaliseerd om de efficiëntie van werknemers te verbeteren. Verder neemt Femma extra krachten aan. 80% van de uren die vervallen, worden zo vervangen. Riet Ory, adjunct-directeur van Femma: “Het is hard werken om minder te gaan werken.”

Praktisch?

Werknemers kunnen zelf kiezen hoe ze de extra vrije tijd indelen. Ze kunnen elke dag wat minder werken, en zo aan de schoolpoort staan om halfvier, of kiezen om één dag in de week niet te werken. In totaal kunnen ze genieten van 43 extra vakantiedagen.

Contra?

Unizo steigert: er zijn te veel vacatures die niet opgevuld geraken, en de loonkost is in België al zo hoog. Economisch zou het niet haalbaar zijn, aldus Unizo.

Resultaat?

Het experiment wordt gemonitord door de VUB, die aan het eind van dit jaar samen met Femma zal evalueren of de 30-uren week werkbaar is. Femma is ervan overtuigd dat een kortere werkweek tot een betere levenskwaliteit zal leiden.

Eveline Janssens

Bronnen: www.femma.be, www.vrt.be, www.Knack.be