Stijgende vraag naar bouwvakkers

In 2018 ontving VDAB 24.299 vacatures voor nieuwe medewerkers in de bouwsector. Een stijging met maar liefst 28% vergeleken met een jaar eerder.

Vooral in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant steeg de vraag naar nieuwe medewerkers sterk tijdens het afgelopen jaar. De uitdagingen zijn heel divers want er is zowel vraag naar leidinggevenden in de bedrijven of op de bouwwerven als naar gespecialiseerde bouwvakkers.

Uitgebreid aanbod

In de studie knelpuntberoepen van VDAB is het lijstje met knelpunten in de bouwsector zowel uitgebreid als heel divers. Er komen zowel bouwtechnici met leidinggevende capaciteiten in voor als gespecialiseerde arbeiders in de ruwbouw of de verschillende aspecten van de afwerking in de sector. Van werfleiders, over metselaars en dakwerkers tot specialisten in verwarming en domotica.

Bijblijven

Voor heel wat van die knelpunten blijken er op dit ogenblik onvoldoende mensen aanwezig op de arbeidsmarkt. Zo merken we dat er bijvoorbeeld voor werfleiders minder dan één potentiële sollicitant per vacature beschikbaar is op de Vlaamse arbeidsmarkt. En voor heel wat technische bouwberoepen ontstaan er knelpunten omdat de beschikbare mensen niet over de nodige kennis beschikken voor de vraag naar specialisten. “De nieuwe technieken en de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen vormen een echte uitdaging”, vertelt VDAB-cursiste Carmen ons hierover. Ze volgt een opleiding verwarmingstechnieken bij VDAB en ziet grote uitdagingen voor de toekomst. “Levenslang leren wordt een absolute noodzaak om alle technische evoluties bij te benen”, weet ze nu al. “Bereidheid om in jezelf te investeren en steeds opnieuw die nieuwste ontwikkelingen bij te leren, worden een absolute noodzaak om te slagen en bij te blijven.”

Info: www.vdab.be