Mag je roken op de werf?

Mag je als je als werknemer actief bent in de bouwsector roken of een elektronische sigaret ‘opsteken’ op de werf? Mag je ook roken terwijl je meerijdt met de bedrijfscamionette naar een werf?

Het principe

Alle werknemers hebben het recht om te genieten van lucht zonder tabaksrook in alle ruimtes waar zij tewerkgesteld zijn of toegang toe hebben in het kader van hun werk. Dat betekent dan ook dat je op het werk niet mag roken in de bureauruimtes van het bedrijf. Hetzelfde geldt voor de eventuele gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de eetzaal of het toilet. Ook daar mag je als werknemer niet roken. Die regel geldt zelfs als je je eigen bureau hebt in het bedrijf (waar je alleen zit). 

Open lucht?

Werk je op een werf in open lucht (bijvoorbeeld je werkt mee aan een ruwbouw), dan geldt er een uitzondering op de regel.  In dat geval mag je wel roken op de werf. 

Is de werf waar je werkt een gesloten gebouw (bijvoorbeeld je werkt bij een bedrijf dat elektriciteit legt in een gebouw), dan mag je daar weer niet roken. Staat er op de werf een werfkeet, dan mag daarbinnen ook niet gerookt worden. Het gaat nu eenmaal om een afgesloten ruimte. Ook in de bedrijfscamionette mag je niet roken.

Elektronische sigaret

Voor het rookverbod maakt het niet uit of je een sigaar, sigaret of een elektronische sigaret wil opsteken. Ook het  gebruik van een elektronische sigaret is verboden op de plaatsen waar geen ‘gewone’ sigaret mag worden gerookt. Voor een elektronische sigaret gelden nu eenmaal dezelfde regels dan voor een gewone sigaret.

En bij een overtreding?

Hou je je niet aan deze regels dan riskeert je werkgever een boete.  Je riskeert, als dat in het arbeidsreglement is voorzien, een tuchtsanctie. In extreme gevallen zou je als je blijft roken op het werk ondanks een waarschuwing ook kunnen worden ontslagen om een dringende reden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je rookt hoewel dat omwille van veiligheidsredenen absoluut verboden is. Als je werkt in een chemisch bedrijf bijvoorbeeld.

Jan Roodhooft, advocaat