Mag je in de weekends gaan helpen op de werf van familie of vrienden?
29/04/2024
Als je als werknemer in de bouwsector werkt, krijg je wel eens de vraag van familie en vrienden om bij het bouwen of verbouwen van hun woning te komen helpen. Maar mag dat wel of riskeer je dat dit als ‘zwartwerk’ wordt beschouwd?
Als je gratis gaat helpen op een werf dan gaat de overheid er nogal snel van uit dat de activiteit in realiteit wel betaald wordt en dat er eigenlijk sprake is van zwartwerk.
Dichte familie
Bij hulp aan echt dichte familie zal men meestal niet moeilijk doen. Voor hulp bij familie tot de tweede graad (ouders, schoonouders, broer…) zal men er nu eenmaal van uitgaan dat onbetaalde hulp op de werf toegelaten is en dat er dus geen zwartwerk is. Je kan eventueel een schriftelijke verklaring opstellen dat je gratis komt werken op de werf. Die kan diegene die aan het bouwen of verbouwen is dan voorleggen als er een inspectie op de werf komt.
Andere hulp?
Voor hulp aan familieleden in een verdere graad (denk maar aan tantes, neven en nichten…) ligt het moeilijker. De overheid gaat er nu eenmaal vanuit dat familieleden tot de vierde graad alleen gratis mogen komen helpen als de werkzaamheden betrekking hebben op het bouwen of verbouwen of saneren van sociale of daarmee gelijkgestelde woningen. Vrienden mogen wettelijk gezien niet gratis komen helpen op een bouwwerf.
Sanctie
Als de inspectie meent dat de gratis hulp niet zo maar kan, kan de inspecteur een proces-verbaal opstellen voor de overtreding van de wet op sluikwerk. Veel zal afhangen van de concrete situatie op de werf. Was bijvoorbeeld de eigenaar van de woning tegelijk ook aan de slag op de werf dan is de kans groter dat de inspectie minder problemen maakt dan wanneer je op je eentje aan de slag was op de werf. Ook als de werken die je doet ‘beperkt’ zijn, is de kans groter dat men er niet moeilijk over zal doen.
Verzekering
Ga je ergens helpen vraag dan dat diegene die bouwt of verbouwt een verzekering neemt waarbij je verzekerd bent moest er een ongeval zijn op de werf. Gebeurt dat niet dan riskeer je voor de gevolgen van een ongeval (bijvoorbeeld een lichamelijk letsel) niet verzekerd te zijn.
Jan Roodhooft, advocaat