“Groeien en mooie projecten realiseren”

Stephan werkte jarenlang in een verantwoordelijke functie in een industrieel bedrijf. Als gevolg van de internationalisering en de herschikkingen in het bedrijf, zag hij geen toekomst meer in zijn job en ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. De opleiding domotica brengt hem aan de start van een nieuwe stap in zijn loopbaan.

“Met mijn graduaatsdiploma elektromechanica vond ik een boeiende job in een industrieel bedrijf”, steekt Stephan van wal. “Ik had 30 mooie jaren, waarin ik uiteindelijk een uitdagende en verantwoordelijke job had als verantwoordelijke voor de aankoop en de implementatie van vernieuwingsprojecten. Door de internationalisering en de schaalvergroting in het bedrijf waar ik werkte, vielen plots heel wat zaken weg. Dat gaf een knauw aan mijn motivatie.”

Opleiding

Nadat Stephane afscheid nam van zijn job, ging hij onder begeleiding van VIBAM op zoek naar een nieuwe job. Hij was altijd een fervent klusser geweest. Hij vond het fijn om zelf dingen te realiseren. Dat kon zowel het onderhoud van zijn wagen zijn of kleine verbouwingen aan zijn woning. In alles zag hij een mooie uitdaging. Die ingesteldheid bracht hem uiteindelijk bij de opleiding domotica van VDAB. Daar kon hij de nieuwste technologie combineren met de installatie van allerhande toepassingen in de woningbouw.

Bijbenen

“Met mijn diploma en ervaring in elektromechanica, had ik voldoende voorkennis van elektriciteit om meteen met de opleiding te starten”, blikt Stephan terug na zes weken opleiding. “Toch was het even wennen in het begin. Opleiding betekende voor mij dat ik gedurende lange tijd erg geconcentreerd moest werken en ook om alles met de pc te programmeren moest ik wat doorbijten. Voor mijn jongere collega-cursisten leek het wel of die pc geen geheimen kende. Op dat vlak moest ik even bijbenen. Maar na een paar weken ben ik er helemaal vertrouwd mee en de opleiding loopt ondertussen erg vlot.

Fijne toekomst

Waar de opleiding hem dan uiteindelijk moet brengen, willen we nog graag weten. “Mijn ultieme droom is om een zelfstandig bedrijf in domotica uit te bouwen”, bekent Stephane. “Kleinschalig beginnen in elk geval. Zo’n beetje vanuit de filosofie van het klussen: kleine, maar interessante projecten, waar ik zowel de installatie als de programmatie kan verzorgen. Via die kleine projecten en hopelijk een goede mond-tot-mondreclame, kan ik dan rustig groeien en mooie dingen realiseren.”

Info: www.vdab.be