7 ijzersterke voordelen van werken in de bouw

Werken in de bouw? Dan moet je wel degelijk uit het juiste hout zijn gesneden. Er zijn echter ook heel wat voordelen aan het werken in de bouw. Wij sommen er graag zeven op.

Werk op overschot in de bouw

Van één ding kan je aan in de bouw: je zal nooit zonder werk zitten. Al eens door het lijstje met knelpuntberoepen gelopen? Dat staat vol met jobs in de bouw. We noemen er graag een paar voor jou op: werfleider, calculator bouw, bekister, ijzervlechter, metselaar, daktimmerman of houtskeletbouwer. Dat zijn er nog maar een aantal. Inspiratie genoeg?

Je bent fysiek aan de slag

Ben jij zo iemand die als een plant die te weinig water krijgt zou verdorren aan bureautje? En wil je fysiek in de weer zijn? Dan is de bouw zeker iets voor jou. De handen uit de mouwen steken  en vooral actief bezig zijn, zijn typische dingen die je in de bouwsector op overschot zal vinden.

Je hebt niet per se een diploma nodig

Handen te kort in de bouw. Ze zijn dan ook niet kieskeurig wanneer het op nieuwe werkkrachten aankomt. Starten doe je meestal mee op de werf. Hands-on. Gewoon kijken en leren. En dan stilaan doen. Ondertussen kan je nog een van de vele bouwopleidingen volgen bij de VDAB bijvoorbeeld. Of stuurt je baas je na de uren misschien wel zelf op bijscholing.

Vaste werktijden

Nog zo een van de voordelen van de bouw. Je weet perfect wanneer je begint en perfect wanneer je eindigt. Vaak ben je ook samen met je werkgenoten onderweg van en naar de werf. Je bent dus ook vaak samen aan de slag. Teamwork noemen ze dat.

Je kan rekenen op je collega’s

Eenzaten bestaan niet in de bouw. Je hebt mekaar echt nodig om te helpen, te dubbelchecken en af te stemmen over de voortgang. En om kwaliteitscontrole te doen. In de bouw kan je je immers geen vergissingen permitteren. Je neemt het op dat vlak dan ook op voor mekaar. Dat is echt nodig op een bouwwerf. Niet enkel uit veiligheidsoverwegingen. Ook uit solidariteit. Samen zijn jullie sterk.

Je ziet je werk vooruit gaan

Zit je voor een computerscherm dan is het aan het eind van de dag niet altijd duidelijk wat je die dag allemaal hebt verwezenlijkt. In de bouw is dat anders. Heb je een gevel gemetst, dan kan je die aan het eind van de dag bewonderen. Al dan niet samen met je collega’s. Je kan met andere woorden trots zijn op je werk. Ben je een kenniswerker, dan uiteraard ook. Maar in dat geval is het wel allemaal wat abstracter.

Je hebt een directe impact op mensen

Een huis bouwen is meer dan metselen, stukadoren, een dak timmeren of elektriciteit aanleggen. Je maakt een thuis voor mensen die daar in zullen gaan wonen, hun leven daar maken en hopelijk ook hun geluk vinden. Dat heeft toch wel een grote impact, niet? Eens je werk af is, heb je dus weer mensen gelukkig gemaakt. Een mooi vooruitzicht, toch?

Pascal Dewulf