7 cruciale eigenschappen van een goede bouwvakker

Een goede bouwvakker ben je niet zomaar. Dat word je! Dit zijn alvast 7 cruciale eigenschappen om als bouwvakker uit te blinken in je job.

Denk je bij de term bouwvakker enkel aan metselen? Dan moet je je bereik toch nog even wat uitbreiden want onder bouwvakkers worden ook gerekend: dakwerkers, stukadoors, bekisters,

schrijnwerkers, loodgieters, elektriciens en dies meer. Vooraleer je je afvraagt welke nu de 7 cruciale eigenschappen zijn van een bouwvakker, moet je jezelf echter eerst even de vraag stellen of bouwvakker echt iets voor jou is. Steek je graag de handen uit de mouwen? Zie je graag een fysiek resultaat van je inspanningen? Hou je van teamwork? En schrikken grillig weer en onverwachte omstandigheden jou niet af? Ga dan verder naar de cruciale eigenschappen van een goede bouwvakker.

1. Je bent handig met gereedschappen en materialen

Uiteraard ben je een handige harry. Al van jongs af aan stond je nieuwsgierig te kijken bij bouwwerven en ging je vervolgens thuis experimenteren met hamers, beitels, boren en wat nog meer. Mogelijk was ook jouw vader zo’n bouwtechnisch duiveltje-doet-al en heb je de kneepjes uiteindelijk van hem geleerd.

2. Je werkt vlot in team

In de bouw overleef je het (figuurlijk) geen dag wanneer je alle klussen in je eentje wil klaren. Haast nergens is teamwork en kameraadschap zo groot als in de bouw. Dat is ook nodig want veiligheid is een absolute premisse op de werf. Ook verloopt de eigenlijke bouw op een heel strikte, procesmatige manier. Improviseren is er dus niet bij. Iedereen binnen het team heeft dan ook zijn verantwoordelijkheden. Die verantwoordelijkheden komen dan samen in het teamresultaat.

3. Je beschikt over technisch inzicht

Heb je twee linkse handen en een totaal gebrek aan technisch inzicht, laat dan de job van bouwvakker voor wat ze is. Dat technisch inzicht is iets dat je vaak al voor een stukje in jezelf hebt zitten. Niet zelden is het aangeboren of heb je het met de paplepel meegekregen. Uiteraard kan je die dingen ook leren. Vaak voel je echter vanzelf of je op dat vlak voor de bouw in de wieg bent gelegd.

4. Je bent ordelijk en stipt

Uiteraard. Wanneer op het plan van een architect duidelijke afmetingen staan, dan moet je je daar ook aan houden. Kwestie dat de mensen die na jou nog verder moeten werken aan de bouw niet vast komen te zitten. Of sterker nog: dat de bouwheer zijn haren (figuurlijk) uittrekt wanneer hij het resultaat van jouw werk ziet.

5. Je verkeert in een goede fysieke gezondheid

Werken in de bouw is vaak hard labeur. Sjouwen, heffen, op stellingen kruipen, vaak ook op moeilijk bereikbare plaatsen aan de slag zijn. Een job dus die niet echt is gemaakt voor mensen met een fragiel gestel of nul lichamelijke conditie. Alles kan opgebouwd natuurlijk. Ook die conditie.

6. Je kan plannen lezen en interpreteren

Je kan natuurlijk niet zomaar lukraak beginnen bouwen. Alles verloopt strikt volgens plan en dat wordt ook opgevolgd door de werfleider en de architect. Zelf je gang gaan, is dus uitgesloten. Je bent dus iemand die een plan kan lezen en bij twijfel zich onmiddellijk richt tot de werfleider.

7. Je hebt voldoende wiskundig inzicht

Je kan duidelijk afmetingen bepalen, een loodlijn uitzetten of een betonplaat haaks plaatsen om maar wat te noemen. Dat betekent dat je hier een daar ook moet gaan rekenen en afpassen. Dat vereist enig wiskundig inzicht. Uiteraard moet je geen Einstein zijn, maar de basics moet je wel onder de knie hebben. Ook bouwtechnieken veranderen voortdurend. Je zorgt er dan ook best voor dat je via regelmatige bijscholingen steeds bij bent op het vlak van bouwtechniek. Ook in de bouw is levenslang leren immers van… levensbelang.

Pascal Dewulf

Bron: asap.be