Meer en hogere loonbonus in 2023

6% van de bedienden van kmo’s kon vorig jaar rekenen op een collectieve loonbonus. Daarmee beloont de werkgever de medewerkers wanneer ze samen een vooraf bepaald doel bereiken. Opvallend: meer bedienden kregen die bonus uitgekeerd en het bedrag lag ook hoger. 

Opvallende stijging

Uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis blijkt dat6,02% van de kmo-bedienden vorig jaar een loonbonus kreeg. Dat is meer dan het jaar ervoor, toen was dat nog zo’n 4,97%. Meer nog: dat is meteen ook het grootste verschil met vorige jaren. De stijging is opvallend want de populariteit van de loonbonus nam sinds 2020 elk jaar wat af. Zo kreeg in 2022 4,97% van de kmo-bedienden een loonbonus, wat minder was dan in 2021 (5,16%) en 2020 (5,74%). “In de nasleep van de coronacrisis hadden heel wat ondernemingen het moeilijk om de impact van de crisis het hoofd te bieden. Bovendien zijn de loonkosten al erg hoog, dan is het soms niet mogelijk om een extraatje te geven. Je kan ook elk jaar beslissen om al dan niet een loonbonus toe te kennen”, vertelt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij de hr-dienstengroep. Onder meer de war for talent en de zoektocht van werkgevers naar alternatieve verloningsvormen spelen volgens experten zeker een rol bij de stijging. 

Gemiddeld bijna 1.800 euro

Liantis becijferde dat in 2023 de loonbonus gemiddeld 1.769,95 euro bruto bedroeg. Dat is toch een stuk meer dan het jaar ervoor, toen het nog om gemiddeld 1.426,31 euro ging. In 2021 was dat nog lager (1.333,25 euro). “Loonbonussen hebben een plafond en worden jaarlijks geïndexeerd. Dit jaar mag de loonbonus maximaal 4.020 euro bedragen. In 2023 was dat nog 3.948 euro. Tot dat bedrag kunnen werkgevers en werknemers genieten van de fiscaalvriendelijke behandeling. Maar als werkgever kan je zelf kiezen hoeveel je precies toekent”, aldus Matthias Debruyckere. Bovendien is de loonbonus geen verworven recht. De werkgever kan dus beslissen om het ene jaar wel, en het andere jaar geen loonbonus toe te kennen.

Amper ingeburgerd bij arbeiders

Bij arbeiders blijkt de loonbonus verre van ingeburgerd. Zo ontving amper 2,23% een loonbonus in 2023. Dat is meer dan in 2022 (1,73%), maar staat toch nog in schril contrast met het aantal uitgekeerde bonussen bij bedienden.

Mieke Vercruijsse