Zou jij je bedrijfswagen inruilen voor cash?

Wist je dat je vanaf begin 2018 je bedrijfswagen kan inruilen voor een som geld? De overheid hakte zopas de knoop door: vanaf begin volgend jaar moet wie een bedrijfswagen krijgt, de mogelijkheid worden geboden om dat om te zetten in geld. Het zogenaamde mobiliteitsbudget dient ervoor te zorgen dat het aantal bedrijfswagen op onze Belgische wegen zal verminderen en zo hopelijk het fileleed vermindert.

Cash for car

Heb je de beschikking over een bedrijfswagen dan kan je door het geld dat zo vrijkomt een zogenaamd mobiliteitsbudget opbouwen. Dat bedraagt ergens tussen de tweehonderd en zevenhonderd euro netto in functie van met welke bedrijfswagen je op de baan bent. Uiteraard betaal je op je mobiliteitsbudget belastingen, evenveel dan wanneer je je bedrijfswagen zou behouden. Op die som is echter geen sociale zekerheidsbijdrage verschuldigd en dat maakt zo’n mobiliteitsbudget best wel interessant.

Geen verplichting

Zo een ruil van bedrijfswagen naar cash is een onderlinge afspraak die je baas in samenspraak met jou maakt. Het is echter geen verplichting. Jij behoudt het recht om te kiezen wat je zelf wilt. Om misbruik te voorkomen zullen er bovendien een aantal extra maatregelen van kracht worden. Zo zal je de eerste drie jaar dat je bij een bedrijf aan de slag bent en al geniet van een bedrijfswagen, geen aanspraak kunnen maken op een mobiliteitsbudget. Voor starters wordt een uitzondering gemaakt. Beschik je naast je bedrijfswagen ook over een tankkaart van het bedrijf dan wordt het vrijgekomen mobiliteitsbudget met twintig procent verhoogd. Van zodra een mobiliteitsbudget werd vastgelegd kan dat bovendien niet worden verhoogd. Het is dus niet zo dat wanneer je promotie maakt en je daardoor in een andere categorie van bedrijfswagens terechtkomt je mobiliteitsbudget daardoor ook automatisch verhoogt. Verander je van baas dan bouw je daar de vereiste termijn van drie jaar verder op. Heb je al een mobiliteitsbudget, dan kan je dat bij een nieuwe baas eveneens voortzetten.

Pascal Dewulf