Wie betaalt de boete als je een overtreding begaat met je bedrijfswagen?

Tijdens een verplaatsing met je bedrijfswagen rijd je te snel. Of je haalt in op een plaats waar dat verboden is. Moet jij dan als werknemer de boete betalen of kan je vragen dat je werkgever ze ten laste neemt. Ook als je met een bedrijfswagen rijdt, kan je wel eens geflitst worden of een bekeuring krijgen. Wat zijn dan je rechten en plichten?

Jij moet betalen

Als werknemer moet jij de boete betalen. Je begaat nu eenmaal een strafrechtelijke inbreuk en draait daar ook voor op. De regels inzake de beperking van je burgerrechtelijke aansprakelijkheid gelden hier niet. Deze regel geldt overigens zowel als je de wagen ‘privé’ als beroepshalve gebruikt.

Wordt de inbreuk voor de politierechtbank gebracht, dan zal jij ook daar vervolgd worden. Je kan ook niet aan je aansprakelijkheid ontsnappen door er op te wijzen dat je werkgever een te hoge werkdruk op jou legde waardoor je de overtreding wel moest begaan. Werd er door je werkgever een rechtsbijstandsverzekering genomen voor de wagen, dan kan je de kost van je verdediging (de kosten van je advocaat) door deze verzekering ten laste laten nemen.

Naar wie gaan de boetes?

Het proces-verbaal wordt meestal op naam van je werkgever opgesteld en naar hem verstuurd. Dat betekent meteen ook dat je werkgever op die manier allicht op de hoogte komt van je overtreding of je dat nu graag hebt of niet. Er bestaat wel een online platform (FMS) dat voor een aantal bedrijfswagens toelaat de boete rechtstreeks aan jou als werknemer te bezorgen.

Je werkgever kan mee aansprakelijk zijn

Als je een overtreding beging tijdens de uitoefening van je functie, dan kan je werkgever mee aansprakelijk worden gesteld voor de boete. Dit is bijvoorbeeld het geval als je onderweg was naar een klant of naar een werf van je werkgever. Je werkgever kan wat hij betaalde van jou terugvragen. Doet hij dat niet, dan kan men dat eventueel beschouwen als een voordeel in natura.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)