Wat gebeurt er met je bedrijfswagen na ontslag?

Een bedrijfswagen is nog altijd een erg gegeerd extralegaal voordeel in het bedrijfsleven. Het is echter geen verworven recht. Van zodra je ontslag neemt (of krijgt) kan je in principe geen aanspraak meer maken op je bedrijfswagen, of toch?

Afhankelijk van de situatie
Of je nu ontslag neemt of krijgt: een bedrijfswagen is een voordeel in natura en dat behoud je in principe gedurende de periode dat je arbeidsovereenkomst in voege is. Neem je ontslag, dan zal je in de meeste gevallen je opzegtermijn nog moeten presteren en loopt je arbeidsovereenkomst dus nog steeds. Dat impliceert ook dat je je bedrijfswagen in principe kan behouden. Bedankt je baas je daarentegen voor je diensten dan liggen de kaarten anders. Alles zal er in dat geval van afhangen of je al dan niet nog je opzegperiode dient te presteren. Word je bijvoorbeeld om dringende redenen ontslagen, dan komt jouw arbeidsovereenkomst in principe onmiddellijk te vervallen en heb je uiteraard geen recht meer op je bedrijfswagen. Word je daarentegen ontslagen maar eist je baas tegelijkertijd dat je eveneens je opzegperiode uitdoet, dan heb je wel nog steeds het recht om je bedrijfswagen te blijven gebruiken.

De letter van de wet
Hoe het ook zit, je kan maar best de letter van de wet volgen wanneer het op je bedrijfswagen aankomt. Het onrechtmatig blijven rijden met je bedrijfswagen is in principe strafbaar. Sterker nog: je werkgever kan je zelfs dagvaarden indien je volhardt in de boosheid en je je bedrijfswagen blijft gebruiken tegen beter weten in. Lees dus goed de kleine lettertjes van je arbeidscontract na. In de praktijk loopt het echter zelden zo’n vaart en komen werkgever en werknemer onderling overeen in welke mate een bedrijfswagen al dan niet buiten de voorziene termijn verder kan worden gebruikt. Ben je echt verlekkerd op je bedrijfswagen dan kan je het in principe ook op een akkoordje gooien met je baas om bijvoorbeeld het bestaande leasingcontract over te nemen. Alles zal dan uiteraard afhangen van zijn goodwill in de zaak. Vragen kost op dat vlak echter niets.

Pascal Dewulf